JOB SHADOW DAY 2014 – Schimburi interculturale – copiii și meseriile

resized_DSCF0576Junior Achievement – Young Enterprise® România, organizaţie nonprofit (f. 1993), parte a Junior Achievement Worldwide® SUA (f. 1918) şi a Junior Achievement – Young Enterprise Europe (f. 1967), derulează în şcolile din România programe de educaţie economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională, într-una dintre formele: curriculum la decizia şcolii, auxiliar la o disciplină de trunchi comun, dirigenţie/consiliere, extracurricular/cerc, şcoală după şcoală. Programele sunt implementate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Şcoala Gimn. Nr. 7 Reşiţa s-a înscris în acest program cu două clase, a II-a A (prof. Cristina Ardeleanu) şi Pregătitoare B (prof. Marinica Potocean), derulând în perioada Săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun” două acţiuni: „Job Shadow Day” şi „Vreau să ştiu, vreau să fiu”.
Programul JOB SHADOW a apărut ca răspuns la noile cerinţe impuse de dinamica pieţei forţei de muncă şi îşi propune familiarizarea copiilor de vârste şcolare diferite cu specificul anumitor meserii, contribuind la pregătirea profesională în spiritul antreprenoriatului.
Astfel, elevii clasei a doua au avut ocazia să cunoască şase meserii, fiind împărţiţi în şase grupe care au petrecut câteva ore la locurile de muncă ale părinţilor. Aceştia le-au vorbit copiilor în ce constă meseria lor sau funcţia pe care o ocupă, ce responsabilităţi au la locul de muncă, ce abilităţi trebuie să aibă o persoană care doreşte să urmeze acea carieră, modul de lucru (individual sau în echipă), ce studii trebuie să ai pentru a ajunge acolo şi multe alte lucruri interesante. Astfel, copiii au mers la Clubul Sportiv “Gloria” Reşiţa, la farmacii, la “Optica”, la un atelier de mobile, la ISU Semenic, la o vulcanizare, având astfel ocazia să înţeleagă avantajele şi dezavantajele unei meserii. Au luat “pulsul” pieţei de muncă în domenii variate, aflând ce trebuie să facă un administrator de club sportiv, un optician, un medic oftalmolog, un vulcanizator, un tâmplar, un ofiţer ISU, un farmacist.
S-au bucurat de atenţia părinţilor gazdă, au primit diplome şi diverse atenţii din partea acestora şi s-au întors la şcoală cu o imagine mai largă asupra lumii în care trăiesc, asupra comunităţii în care îşi desfăşoară activităţile zilnice şi cu dorinţa de a reveni în viitor în “umbra locurilor de muncă”. A fost o acţiune reuşită datorată implicării părinţilor, un exemplu de urmat în direcţia colaborării şcoală – familie – comunitate.

Coord. activitate,
prof. Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii