VIDEO Cel de-al 142-lea hram al bisericii din Șteier- Kirchweih la Anina

Poftiți la distracție în ziua de 31 mai 2015, la Anina, unde are loc Hramul Bisericii Catolice din Steierdorf. După ceremonialul religios, vor urma dansuri și cântece tradiționale.
Evenimentul din data de 31 mai 2015 are mai multe semnificaţii :
În primul rând, fiind sărbătoarea hramului bisericii (Kirchweihe) se sărbătoresc 142 ani de când episcopul diecezan Alexander von Bonanz, cu asistenţa episcopului de la Satu Mare, Dr. Lorenz Schlauch, au sfinţit actuala biserică romano – catolică din Steierdorf.
În al doilea rând, tot în 31 mai, se sărbătoresc 242 ani de când au fost recrutate şi aduse în această zonă 34 familii formate din 70 de adulţi.  41 necăsătoriţi şi 29 căsătoriţi și anume, 16 bărbaţi şi 13 femei şi 24 de copii, mai exact, 10 băieţi şi 14 fete. Ei au venit din Austria, din regiunile Schladming – Ausee – Goisern – Ischl – Gmunden, din împrejurimile lacurilor Grundl – Hallstatt – Wolfgang – Traun. Aceşti primi colonişti şi întemeietori ai localităţii au dat aşezării numele de Steirer – Dorf – în traducere asta însemnând ,,Satul celor din Steier”, ulterior, numele transformându-se în Steierdorf.

[youtube id=”4vOzIxiyTU0″]

Aceasta este sărbătoarea culturală a germanilor din Steierdorf – Anina, o exprimare şi totodată o transmitere spere generaţiile viitoare a identităţii culturale, de port şi limbă pentru minoritatea germană din Steierdorf – Anina. Totodată, organizatorii doresc să prezinte localnicilor şi și oaspeților, frumuseţea portului popular german din alte zone ale Banatului Montan şi de câmpie- fiindcă an de an, la Anina sosesc invitați din alte zone din județ și din țară.

Fanfara va cânta marşuri tradiţionale ale germanilor din această zonă. Prin modul de organizare şi de colaborare cu autorităţile locale şi cu populaţia majoritară română, populația de etnie germană, transmite astfel tuturor mesajul bunei înţelegeri între naţionalităţile conlocuitoare din Anina.

Sărbătoarea va începe dimineaţă, de la ora 10, cu marşul, de la sediul Forumului Deomocrat German din Steierdorf până la casa unde a fost împodobit pomul. Apoi, perechile de kirchweih, în frunte cu fanfara și Pomul de Kirchweih care va fi ridicat într-un loc special, lână piața agroalimentară. După ridicarea Pomului de Kirchweih, va avea loc un program de cântece şi dansuri susţinut de formaţiile Forumului Democrat German din Anina, dar şi a altor formaţii invitate la petrecere.

De la ora 11.10, va avea loc Parada Portului Popular de la intrarea în cartier și până la biserica romano-catolică din Steier. La biserică, de la ora 11.30 urmează Sfânta Liturghie a hramului, după care, de la ora 12.30, pe platoul din faţa bisericii, vor fi prezentate dansuri populare germane şi muzică de promenadă, cu fanfarele din Anina şi alți invitați. La ora 13.30 se va desfăşura „licitarea pomului” după care lumea va merge la masă. DE la ora 18, la sediul Forumului, începe Balul de Kirchweih – kirvait.


Foto si video arhiva 2014

Comments

comments

Powered by Facebook Comments