Localnicii din Rudăria sărbătoresc Nigeia fără muzică şi fastul obişnuit VIDEO

Localnicii din Rudăria sărbătoresc Nigeia fără muzică. Timp de două zile, în 28 şi 29 mai, de Înălțarea Domnului, locuitorii din satul morilor pe apă – Eftimie Murgu sau Rudăria cum îi spun bănățenii, sărbătoresc hramul bisericii. Tot în aceste zile de mare sărbătoare, este și nigeia satului, cum I se spune rugii în Valea Almăjului.

Este cunoscut că rudărenii – almăjenii în general – sunt oameni mândri, bănățeni făloși, care țin la tradiție, neamul și la obiceiurile lor. Ruga (nigeia) este sărbătoarea întregii comunităţi rurale (sau chiar urbane, având în vedere că în ultimii ani se organizează şi în oraşele Banatului Montan.

Această sărbătoare corespunde, pentru fiecare comunitate rurală în parte, datei sfinţirii bisericii locale. În alte zone etno-geografice sărbătoarea bisericii se numeşte “hram”. Dar niciunde în ţara ea nu este sărbătorită cu fastul şi amploarea din Banat. Fiecare membru al comunităţii se pregăteşte acasă la el cu tot ce e mai bun pentru rugă. Iar fala este de a avea cât mai mulţi musafiri adică “goșci” din alte părţi.

Localnicii din Rudăria sărbătoresc Nigeia fără muzică. Fiecare casă se zugrăveşte, geamurile, porţile, se vopsesc, se fac haine noi în vederea rugii. Totul trebuie să fie impecabil. Până în alți ani, după ce stăteau la masă, începând de pe la 5 – 6 seara şi până târziu în noapte, urma petrecerea cu muzică, brâuri, ardelene şi joc de doi, la care participa toată suflarea din localitate împreună cu invitaţi.

Anul acesta pentru prima dată în istoria comunei, rudărenii nu au muzică și joc în mijlocul satului de nigeie. Starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus şi distanțarea socială care este obligatorie în astfel de condiții, nu permite desfăşurarea tradiționalului joc care are loc la Rudăria în cele două zile de sărbătoare a satului.

Insă de dimineață aşa cum tradiția o cere, oamenii au participat la sfânta liturghie în exteriorul bisericii şi la o slujbă de pomenire a eroilor la crucea din mijlocul satului. Ziua Eroilor neamului marchează, în fiecare an, ziua când sunt comemoraţi cei căzuţi în războaie în marile conflagraţii mondiale dar şi cei morţi în Războiul de Independenţă. Cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pentru România, protejarea mormintelor eroilor Români, sunt datorii sacre ale statului şi ale fiecărui cetăţean. Din păcate, un tânăr din comună, și-a pierdut viața la doar 19 ani. Tragedia s-a întâmplat în timul evenimentelor din 1989, la București. Tatăl său, a aprins o lumânare și a depus o coroană de flori la crucea fiilor satului eroi din fața bisericii. După slujbă, oamenii au plecat la caselor lor să servească masa de nigeie, iar după masă, atunci când trebuia să vină la joc, au rămas fiecare în curte.

Nici măcar la morile de apă nu am găsit pe nimeni, aşa cum în fiecare an în această perioadă era plin de turişti, pe Valea Rudăricăi. Timpul trece, vor veni și vremuri mai bune și până atunci, morile pe apă își învârt ciutura iar pietrele macină făina de cucuruz alb de Almăj, cucuruz de 100 de zile. Alb și parfumat, cu miros de poveste spusă de o bunică, încet, la gura vetrei pe care fierbe ceaunul cu coleașă.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii