Lucru făcut pe jumătate cu gunoiul ascuns sub preş la Sfinxul Bănăţean VIDEO

Autorităţile locale din oraşul Staţiune Băile Herculane, îşi fac treaba doar pe jumătate. După ce colegul Cristi Popovici a demarat campania ,,Avem o ţară frumoasă, dar cum ajungem la ea” echipa de filmare a ajuns şi la Băile Herculane. Excluzând faptul că staţiunea arata neîngrijit şi nu se vede mâna de gospodar, reporterii Antenei 1, s-au axact pe un monument uni în arealul Bănăţean şi chiar în ţară prin expresivitatea sa. Este vorba despre Sfinxul Bănăţean, monument al naturii situat între Băile Herculane şi comună Topleţ. Mai exact, la vreo 4 km de Herculane.

Monumentul de o expresivitate extraordinară, este năpădit de vegetaţie iar drumul de acces existent, pe lângă faptul că este plin de gropi, este străjuit pe o bună bucată de mormane de gunoaie. Acolo poţi întâlni de la resturi din construcţie şi demolări şi până la vase de toaletă, canapele, saltele şi mobilier distrus. Conform declaraţiilor primarului din Băile Herculane, acolo ar fi o haldină a Primăriei Băile Herculane pentru resturi din demolări şi construcţie. Ăsta pe marginea unui drum de acces spre acest monument al naturii, la intrarea în Parcul Naţional Domogled şi pe malul râului Cerna.

În urma sesizării situaţiei de către presa, Primăria Herculane a fost somata să remedieze problema. În loc să facă acest lucru, câţiva angajaţi au mişcat gunoiul pe ici pe colo şi au raportat misiunea îndeplinită. Reporterii Antena 1 au revenit în zonă şi au descoperit adevărul şi au sesizat Garda de Mediu care a aplicat o amendă de 25.000 de lei Primăriei Băile Herculane.

Azi, reporterii noştrii au fost din nouă în zonă şi au descoperit treabă făcută doar de ochii lumii. O parte din gunoaie a fost acoperită cu pământ, s-a dat foc mobilierului şi saltelelor şi..alte zeci de tone de gunoi zac mai departe pe marginea drumului.

Întrebat despre această situaţie, primarul Cristian Miclau, a refuzat să discute cu presa reproşându-ne ca din cauza noastră a plătit o amendă de 25.000 de lei. Efectiv, primarul a fugit de microfon şi de cameră. De parcă noi am fi minţit Garda de Mediu şi nu angajaţii primăriei care nu şi-au făcut treaba.

În rest, în ceea ce priveşte Sfinxul, promovarea acestui monument unic este egală cu zero. Sau aproape cu zero. Nici localnicii şi nici turiştii – cu mici excepţii, habar nu aveau de monument. Ba mai mult, l-au confundat cu un restaurant ce poarta acelaşi nume. În rest, nu exista o vedere, un magnet de frigider, un suvenir – ceva care să amintească de acesta.

Deşi din zona se fac excursii şi până la 100 de km distanţă, din cauza drumului, operatorii de turism ocolesc Sfinxul Bănăţean ce se afla la 4-5 km de staţiune. Singurul cu adevărat interesat de soarta acestui monument al naturii cuprins în lista de patrimoniu naţional, este primarul din comună Topleţ. Acesta  făcut nenumărate demersuri, a scris un proiect şi doreşte amenajarea unui drum din comună până la Sfinx – drum mai lung de 3 ori decât de la Herculane.

Ba mai mult, în toamna când se mai usca vegetaţia, primăria Topleţ va trece la toaletarea copacilor şi a vegetaţiei din jurul monumentului pentru că acesta să se vadă aşa cum se vedea odată şi din Drumul European 70 care trece la 500 de m de Sfinx şi doreşte ca acesta să fie cuprins în circuitele turistice din zonă, aşa cum se întâmpla până înainte de 1990.

Comentarii

comentarii