Mai multe lumânări în cimitirele noastre – mai multe speranțe

De ani de zile, cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a morţilor, tot mai sărace în vizitatori şi în lumânări aprinse. Prin sprijinul dr. Herwig Brandstetter din Graz / Stiria, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, s-a lansat în anul 2003 un proiect numit „Ziua morţilor”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morţilor”. La apelul lui către conducerea firmei „DRAUCH” din Hausmannstätten / Austria, care produce renumitele lumânări JEKA, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări. Proiectul avînd atunci succes, el a fost continuat în anii 2005, 2006, 2008, 2011 şi 2013. Iniţiativa din 2003 a avut continuitate şi în 2014, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect şi pentru acest an. Aceeaşi firmă „DRAUCH“ din Hausmannstätten / Stiria a fost spiritul bun al donaţiei.
Lumânările donate au luminat iarăşi, pe 1 şi 2 noiembrie, cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Măureni, Oţelu-Roşu, Sasca Montană şi în Reşiţa (Cimitirul nr. 2-3).
La Reşiţa, proiectul s-a derulat în ziua de 1 noiembrie, cu sprijinul părintelui-paroh József Csaba Pál de la Parohia romano-catolică „Maria Zăpezii“, a tinerilor din cadrul parohiei, alături de dr. ing. Christian Paul Chioncel, vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi de tineri ai formaţiei de dansuri populare germane „Enzian“ (coordonator Nelu Florea).


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii