Actualitate

Masacru in Muntii Tarcu la Bucova in padurile seculare – Autoritatile stiu si tac

Echipa de la CASH Investigation descoperă în România, în Caras Severin, în zona comunei Bucova la graniţa cu judeţul Hunedoara, o pădure seculară deja căsăpita şi desfigurată de tăierile masive și ilegale de lemn. Se pare că de aici începe lanţul de aprovizionare al unui fabricant gigant, global de mobilă. Toată această afacere pune sub semnul întrebării activitatea acestui fabricant gigant, spun cei de la CASH Investigation.
Da clik pe linkul de mai jos pentru a vedea filmarea francezilor:
https://www.facebook.com/france2/videos/10155711110362598/?autoplay_reason=all_page_organic_allowed&video_container_type=0&video_creator_product_type=2&app_id=2392950137&live_video_guests=0

Mai departe, investigatorii de la Agent Green spun că de fapt ceea ce se întâmpla la Bucova în Caras Severin este rezultatul faptului că niciun leu din cei 2,58 milioane alocați de Guvernul României pentru inventarul pădurilor virgine din România, nu au fost cheltuiți. Este vorba de HG 945/2016 prin care se alocau aceşti bani.
Rezultatul?
,,Pădurile virgine din Munţii Tarcu se taie chiar în acest moment la inițiativa proprietarilor membrii ai Composesoratului de la Bucova și cu girul Gărzii Forestiere care ar trebui să prevină astfel de crime.
De exemplu, fotografia aceasta este realizată în munții Țarcu, la Bucova, județul Caraș-Severin unde până de curând existau cel puțin 972 hectare de păduri virgine și cvasi virgine.
Camioane încărcate cu arbori seculari uriași ies zilnic de la Bucova cu știința Gărzii Forestiere, deși legislația interzice acest lucru din anul 2012” spun cei de la Agent Green. Ce adăugam noi este faptul că în această zonă s-au dus lupte crunte între două grupuri din Bucova care se acuzau reciproc de…..tăieri de păduri ilegale. Ba mai mult, fostul preşedinte al Composesoratului, Ionesie Ghiorghioni – vicepreședinte al Consiliului Judeţean Caras Severin în momentul arestării, a condus acest composesorat ani şi ani de zile. El a fost arestat si condamnat pentru….corupție. La Bucova s-a ajuns la lupte de stradă, la bătăi în toată regula între cele două grupări şi chiar la furt de acte. Mai exact – actele şi evidenţele Composesoratului Bucova au fost furate tocmai pentru a se distruge unele dovezi. Numai că – n-a fost să fie – Ghiorghioni a fost oprit de poliţie şi actele au ajuns înapoi la Bucova. Mai exact, pe mâna anchetatorilor.

Investigatorii de la CASH Investigation au urcat în Munţii Tarcu şi au măsurat suprafeţele defrişate până în prezent. Iată ce arată şi googlemap: Da clik pe linkul de mai jos pentru a vedea googlemap

https://www.google.com/maps/place/45%C2%B025’28.4%22N+22%C2%B037’53.5%22E/@45.4264205,22.633253,3559m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d45.424541!4d22.631521
Rezultatul este dezastros – peste 30 de hectare de pădure seculară au fost culcaţi la pământ – o suprafaţă cât 40 de terenuri de fotbal. Şi se taie în continuare şi se trimite lemn din judeţ în continuare. Iar autorităţile tac mâlc – deci asta denotă că sunt complici la acest masacru.

Şi unde mai pui că ,,Aplicația “Inspectorul Pădurii” a fost prorogată și amputată. Informațiile despre drumul lemnului au fost secretizate. În prezent mai pot fi urmărite doar camioanele cu lemne din ultimele 3 zile și nu se poate face asocierea între locația de unde s-a tăiat pădurea și cea unde camionul a fost încărcat.
Rezultatul?
Se fură în continuare cu acte, depozitele sunt folosite pe post de ”mașină de spălat” lemn ilegal, iar cetățenii nu au nicio șansă să cunoască trasabilitatea lemnului din pădure până la destinație și să se implice în combaterea tăierilor ilegale” spun cei de la Agent Green.

Agent Green cere Ministerul Apelor și Pădurilor – România să:
– folosească cei 2,58 milioane de lei pentru a achiziționa hărți satelitare de înaltă rezoluție și să facă în regim de maximă urgență un studiu la nivel național pentru a știi ce s-a pierdut și ce a mai rămas (termen 30 iunie 2017)
– instituie moratoriu la exploatarea pădurilor în toate zonele care încă mai pot include păduri virgine
– să tragă la răspundere toate Gărzile Forestiere care țin ochii închiși cu toate că au acces în timp real prin tehnologii moderne la date despre unde se taie, ce, cât şi unde se duce lemnul

Surse text si foto: Agent Green, CASH Investigation.

Comentarii

comentarii