Măsuratul oilor – Smâlsul la Rudăria – Tradiția merge mai departe și în 2021 VIDEO

În zonele montane al Banatului și nu numai, zilele lunii mai, sunt dedicate începutului anului pastoral. Așa se întâmplă și în 2021 în comuna Eftimie Murgu unde proprietarii de oi s-au adunat la una dintre cele mai importante activități a celor care se ocupă cu oieritul și anume, măsuratul oilor, sau Smârzul cum i se spune în această zonă.

Tradiţia în comuna Eftimie Murgu este strâns legată de oierit. Dacă anul trecut, măsuratul oilor sau Smâlzul cum i se spune la Rudăria a fost făcut în liniște, fără ortaci. De data aceasta s-a făcut ca la carte, evenimentull fiind cel mai important din anul pastoral. Smâlzul este o tradiției veche și nu se face oricum. În primul rând, de la ceremonie nu lipsește nici binecuvântarea preotului. ambianta popa Si nici obiceiurile menite să aducă spor ortacilor. După ce se mulg oile, în jurul prânzului, se începe și măsurarea laptelui si prepararea casului.

Niciun Smâlz nu e complet fără un ospăț pe cinste. Fiind la stână carnea de miel e temelia oricărui fel de mâncare. Felul cu care se începe este zeama și noi am reușit să aflăm rețeta zamei de miel ca la Rudăria. Obiceiul spune ca fiecare ortac, ori proprietar de oi trebuie să aducă câte un miel pe care să îl pună pe brucă, adică la proțap. Chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat, iar mieii pentru brucă nu mai sunt sacrificați la stână, ci sunt pregătiți de acasă, rețeta și modul în care aceștia sunt gătiți rămâne aceiași. ​

Smâlzul se încheie cu procesul verbal al măsurării, astfel fiecare ortac știe cât lapte dau oile sale și cu cât caș se va duce acasă, caș din care va prepara brânza ce trebuie să țină măcar un an.

Comentarii

comentarii