Măsuratul oilor – Traditia merge mai departe la Tarnova VIDEO

În zonele montane al Banatului și nu numai, zilele dinaintea şi după sărbătorea de Sfântul Gheorghe, sunt dedicate începutului sezonului pastoral, primei mulsori, a turmei de oi. Este un obicei vechi, vine din timp şi din fericire, merge mai departe fiindcă are cine să îl poarte peste timp la Târnova.
Sătenii din comună Târnova- sat de munte din Caraş Severin, au început măsuratul şi în acest an. Să fim bine-înţeleşi, nu oile să măsoară, ci, cantitatea de lapte pe care o dau oile lor, ca să ştie fiecare câtă brânză i se cuvine de la mioarele pe care le are.

Brânza se tot împarte după aceste calcule până la sfârşitul perioadei de păscut ,,cu cioban la stână”. Aşa cum au învăţat de la moşii şi strămoşii lor, localnicii sărbătoresc cu mare respect şi fasCeremonialul nu începe fără un ,,Tatăl nostru” cu tămâierea şi stropirea cu apă sfinţită a turmelor şi a celor prezenţi. La Târnova, totul se petrece ca acum 200 de ani iar gospodarii încă mai cântă la stână. Sau mai nou, fiindcă este mai la îndemână şi o fac mult mai bine, sunt aduşi lăutarii.t Măsuratul Oilor, tradiţie păstrată în zonă de sute de ani. La „Măsuratul oilor” se măsoară laptele de la oile fiecărui deţinător de oi, după care se calculează cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia.

Ceremonialul nu începe fără un ,,Tatăl nostru” cu tămâierea şi stropirea cu apă sfinţită a turmelor şi a celor prezenţi. La Târnova, totul se petrece ca acum 200 de ani iar gospodarii încă mai cântă la stână. Sau mai nou, fiindcă este mai la îndemână şi o fac mult mai bine, sunt aduşi lăutarii.

Azi fac de serviciu sătenii care ,,sunt la rând” la brânză. Oile sunt trecute prin strungă şi fiecare proprietar îşi mulge miorele. După ce toate oile au fost mulse, s-a trecut la ,,măsurat”, adică la cântăritul laptelui, cu instrumente speciale, folosite de săteni de sute de ani. La Târnova s-a folosit ,,oca”.

Socoteala este ţinută an de an la caiet. Din primul lapte al oilor de la stâna din dealul Târnova veche, se prepară un caş imens. Fiindcă este primul din acest an, acesta se împarte între proprietarii oilor. Printre altele, băciţa şi ciobanii trebuie să prepare caşul şi urda, lucru ce nu este la îndemâna ori şi cui şi care cere ceva experienţă şi pricepere.

Se împarte mâncarea. Din meniu nu lipsesc tocana şi friptura de miel, se mai cântă, se mai râde după care păcurarii pleacă din nou cu turma la păscut iar băciţa trece la făcutul caşului şi al urdei, fiindcă timpul nu stă pe loc.
Multumiri speciale ,,reporterilor speciali” Angelica Herac si Bujorel Purice in cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, pentru imagini.

Comentarii

comentarii