MĂSURI EFECTIVE PENTRU PROMOVAREA TURISMULUI ÎN BANAT RUTE TURISTICE

Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat a Judeţului Caraş-Severin în parteneriat cu Fundaţia Clubul Turistic Banatia și Organizația Turistică Pancevo a implementat proiectul Măsuri efective pentru promovarea turismului în Banat finanțat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Atelier de lucru in cadrul proiectului
Proiectul implementat în perioada 31.12.2013 – 30.06.2015 a avut ca obiect principal dezvoltarea turismului în zona de frontieră româno-sârbă din județul Caraș-Severin și în districtul Banatul de Sud din Republica Serbia. Creșterea interesului turistic și a numărului de turiști în zona transfrontalieră a Banatului conduce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor din această zonă, dezvoltă competitivitatea generală a economiei și crește schimbul turistic transfrontalier între cele două țări vecine.
Babacaia  la asfintit - Dunarea
Întărirea identității regiunii de frontieră ca destinație turistică se realizează prin promovarea numeroaselor atracții turistice de calitate existente în această zonă.
Turiștii pot admira frumusețile oferite de Defileul Dunării sau pot explora și descoperii sălbăticia originală a naturii din ariile naturale protejate și parcurile naturale/naționale: Carska Bara (Serbia), Cheile Nerei, Semenic, Domogled sau Porțile de Fier din România. Vestigii istorice importante pot fi descoperite vizitând Cetatea Golubăț din Serbia și în numeroasele situri arheologice păstrate în zona Banatului.
Cetatea Golubac (Serbia) - vedere din Romania
Morile de apă de la Rudăria denumite individual după numele străbunilor şi din imaginaţia creatoare a localnicilor (Moara de la Tunel, Moara cu ciutură sau Moara Popeasca) vă așteaptă și astăzi în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin să vă spună poveștile oamenilor și a acestor locuri măcinate de timp.
Clisura Dunarii
Datorită acestui proiect specialiștii locali din domeniul turismului au dezvoltat și creat o serie de trasee care să permită vizitatorilor să descopere noi rute turistice în funcție de interesul fiecăruia.
Propunem oaspeților noștri să descopere istoria orașelor noastre alegând Ruta turistică Urbană sau frumusețea satelor de munte alegând Ruta turistică Rurală.
Complex mulinologic Rudaria - Eftimie Murgu jud Caras-Severin
Iubitorii de ape termale pot alege Ruta turistică Băile Herculane explorând „colții de calcar ai Domogledului” și se pot bucura de un sejur de neuitat intr-o stațiune balneară vestită de mii de ani.
O incursiune turistică spectaculoasă și puțin cunoscută de unii dintre români poate fi făcută alegând Ruta turistică Serbia. Țara vecină ne așteaptă cu o bogăție gastronomică recunoscută în Balcani și o ospitalitate fraternă, având în vedere bogăția și relațiile interculturale existente de secole între locuitorii din zona transfrontalieră a Banatului.
Ian Nemcek - atelier viori Kovacica Serbia
Pentru că aceste locuri frumoase există, vă invităm să vă convingeți și să vizitați cele patru rute turistice identificate în cadrul proiectului Măsuri efective pentru promovarea turismului în Banat, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

RUTA TURISTICĂ URBANĂ
Jurnalisti si echipa de implementare a proiectului la MONUMENTUL TURISMULUI - jud. Caras-Severin
Ruta turistică Urbană propune o incursiune în istoria industrială a Reșiței și Aninei, în istoria arhitecturală a Caransebeșului și Oraviței, dar și în peisajele din zona orașului Oțelu Roșu, dar și gastronomia specifică zonei Moldova Nouă și Orșova.

RUTA TURISTICĂ RURALĂ

Ruta turistică Rurală surprinde turistul prin diversitatea ofertelor menite să bucure toate simțurile, alternând de la peisajele montane oferite de un traseu ce leagă Borlova și Muntele Mic de Muntele Semenic, Gărâna și Brebu Nou prin intermediul uneia dintre cele mai frumoase șosele montane (Brebu Nou – Slatina Timiș).
Muntele mic
Călătorul își poate continua traseul alegând drumul prin Reșița și Anina pentru a încerca senzațiile călătoriei cu trenul pe cea mai veche cale ferată montană din România ce leagă Anina de Oravița.
Cheile Nerei și Clisura Dunării sunt apoi la îndemână de a fi vizitate cu posibilitatea de atingere a zonei Orșova pe drumul pitoresc ce curge cu fluviul Dunărea.
Pentru a închide acest circuit, și a reveni în zona montană călătorul nu mai are de făcut decât un pas, până în zona orașului Băile Herculane și apoi a Văii Almăjului, de unde drumețul nesătul încă de senzații are calea deschisă pentru reluarea traseului.

RUTA TURISTICĂ BĂILE HERCULANE

Iubitorii de ape termale pot alege Ruta turistică Băile Herculane explorând „colții de calcar ai Domogledului” și se pot bucura de un sejur de neuitat intr-o stațiune balneară vestită de mii de ani.

Muntele Semennic

RUTA TURISTICĂ SERBIA

O incursiune turistică spectaculoasă și puțin cunoscută de unii dintre români poate fi făcută alegând Ruta turistică Serbia. Țara vecină ne așteaptă cu o bogăție gastronomică recunoscută în Balcani și o ospitalitate fraternă, având în vedere bogăția și relațiile interculturale existente de secole între locuitorii din zona transfrontalieră a Banatului.

Comunitatea Veliko Gradiște se distinge prin faptul că oferă o mostră din bucătăria tradițională din lunca Dunării fără însă a se limita la aceasta. Comunitățile Golubăț și Vârșeț pot oferi momente unice de amintire a istoriei comune a celor două țări prin obiectivele istorice pe care le posedă.
Orașele Pancevo și Vârșeț propun o incursiune într-o arhitectură urbană care se regăsește și în orașe din România, precum și prin organizarea anuală a carnavalurilor, evenimente importante la nivel european.

Kovăcița surprinde prin ceea ce poate oferi o comunitate mică în domeniul artelor, referindu-ne la pictura naivă, dar și prin prezența atelierului restauratorului de viori Ian Nemcek.
Comunitatea română din Republica Serbia se bucură de existența unui muzeu de etnografie la Uzdin, obiectiv care nu poate scăpa vizitatorilor.

Comentarii

comentarii