Mica Unire a fost marcată la Prigor în Valea Almăjului EXCLUSIV VIDEO

Una dintre puținele activități de marcare a Unirii Principatelor Române desfășurată azi în Valea Almăjului, a avut loc la Prigor. Sătenii au participat cu mare entuziasm la manifestarea omagială prilejuită de sărbătorirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea la care au participat mai mulți săteni, s-a desfășurat în aer liber, cu respectarea măsurilor de protective anticovid. Oamenii au purtat măști medicinale și au stat distanțați unul de altul. Sărbătoarea a început cu amplasarea unui drapel de mari dimensiuni pe un deal care este un loc de referință pentru sătenii din comună.


Au participat oficialități locale, preotul de la biserica ortodoxă din sat și localnici. Încă de la primele ore ale dimineții, pe străzile satului a fost forfotă mare. În curtea unei case cu multă istorie pentru comunitate, s-a pregătit un cazan de fasole cu ciolan și cârnați prăjiți pentru toți cei care au participat la ceremonia de pe deal. Apoi, cu mic cu mare, tineri și adulți, au luat panta în piept și s-au adunat pe dealul care oferă o panoramă deosebită și de unde, străbunicii lor, supravegheau satelor din Valea Almăjului. De-a lungul istoriei, Valea Almăjului a fost atacată mai ales de turci.


Acolo, pe culmea dealului, sătenii au amplasat un drapel mare, s-a făcut o slujbă de pomenire a eroilor de către preot, după care cântat cu toții Hora unirii. Apoi, fiecare a primit fasole cu cârnați, vin fiert și răchie, toate pregătite de „maeștrii” bucătari din comună.


Evenimentul ce s-a desfășurat pe Dealul Prigorului, face parte dintr-un proiect mai amplu al actualului primar, Simona Miclău, care dorește ca în următorii ani, să readucă tradițiile, obiceiurile și istoria în prezent.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “Mica Unire a fost marcată la Prigor în Valea Almăjului EXCLUSIV VIDEO

Comentariile sunt închise.