Micul Carnaval de la Biblioteca Lăpuşnicu Mare VIDEO

Odată cu începerea unui nou an agricol, adică cu venirea primăverii și revenirea la viață, în satul românesc, reînvie și tradițiile de primăvară. Fiecare regiune, și de multe ori fiecare sat, își are obiceiurile sale. Din Moldova până în Ardeal şi din Transilvania în Banatul de Munte, oameni din cele mai vechi timpuri, s-au aparat de rău şi de întuneric prin ritualuri de purificare.

În Banat, astfel de ritualuri se ţin de pildă, pentru despărţirea de frig şi iarnă, precum și pentru alungarea spiritelor rele. În tradiţia ortodoxă sau catolică, sătenii și nu numai, se purifică înaintea de intrare în postul Paştelui, între Boboteaza şi Lăsatul Secului de brânză prin obiceiuri care poartă diferite nume, în funcţie de zonă.

Înainte, pe vremea ,,lu ai bătrâni” – oamenii se mascau cu o bucată de pânză pe care o desenau în fel și chip și îmbrăcau cu haine vechi, cu ce era mai urât și nefolositor prin casă deoarece, după ,,fășanc sau nuntă” – hainele erau aruncate în foc să ardă și relele odată cu ele. Din păcate, de câțiva ani, cum obiceiurile se schimbă, prin sate au apărut măștile din cauciuc sau carton cu fel de fel de personaje care nu au nimic de-a face cu măștile tradiționale, din moștenirea satului. Poate că nu ar fi rău ca organizatorii să impună folosirea măștilor tradiționale, din pânză. Fără Dart Vader, Han Solo, Yoda, Chewbacca (Ciubaka) sau masca din Scary Movie ori cine mai știe ce monștrii sau monstruleți. Dacă vorbim de obicei și tradiție, atunci așa să fie până la capăt.

Lucrurile stau mai bine prin şcoli unde apar costume din basme, personaje din filme şi desene animate, prin care copii de azi, încearcă să-şi impună propriul ritual (obicei), dovada că, tradiția merge mai departe iar creativitatea şi originalitatea nu se pierd în satul bănățean și în România. Chiar dacă un pic mai altfel, aceasta se transmite din generaţie în generaţie. Elevii Şcolii Generale din comuna Lăpuşnicu Mare, împreună cu bibliotecara școlii, Mihaela Goșa, şi-au organizat propriul carnaval în biblioteca de la Casa de Cultură.

Lumea frumoasă a poveştilor şi a tradițiilor există atât pentru copii, cât şi pentru cei care ştiu să fie copii. Costumele din desenele animate, zânele şi alte măşti, o mulţime de jocuri distractive, i-au ţinut pe copii în formă. Aceştia au intrat în lumea de basm şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea petrecere, care spun ei va fi de Ziua copilului. La final, cele mai frumoase măşti au fost premiate cu diplome de către ,,doamna” de la bibliotecă.

 

Adi Neagu

Comentarii

comentarii