Ministerul Apelor și Pădurilor nu este un aliat în lupta împotriva tăierilor ilegale

Ministerul Apelor și Pădurilor, în loc să găsească soluții de acces la platforma web inspectorulpadurii.ro, ne acuză de manipulare și dezinformare. [1]

Am sunat-o pe doamna ministru Doina Pană cu câteva zile înainte de înmânarea celor peste 32.000 de semnături la minister. Îi solicitasem în scris să ne primească la o discuție, dar nu primisem niciun răspuns. Pe ton certăreț și vizibil deranjată de apelul meu, dna Pană mi-a răspuns că nu va fi disponibilă pentru a se întâlni cu noi. În schimb, șefa ei de cabinet urma să ne primească.

Vineri dimineața, pe răcoare, m-am prezentat la minister cu semnăturile, salvate pe suport electronic și atașate unui suport în formă de frunză.Acolo, eu și colega mea, am avut bucuria să ne întâlnim cu 15 membri de-clic. După o rapidă fotografie de grup (pe care o vedeți și mai jos), am înmânat semnăturile șefei de cabinet a ministrului.

Pe durata scurtei întrevederi cu dna Szucs Felicia, șefa de cabinet, am solicitat încă o dată transparență și soluții imediate pentru protejarea pădurilor. Dna Felicia nu doar că nu a oferit niciun răspuns la solicitările noastre, ba chiar s-a lansat în acuzații la adresa comunității de-clic. [2]

În acel moment, a devenit extrem de clar că Ministerul Apelor și Pădurilor nu este un aliat în lupta împotriva tăierilor ilegale. În plus, nu are de prezentat niciun plan pentru continuarea dezvoltării site-ului inspectorulpadurii.ro.

Dar nu ne dăm bătuți! Vrem să transformăm refuzul ministerului de a comunica într-o oportunitate pentru noi. Vrem să arătăm doamnei ministru că știm despre ce vorbim și știm exact ceea ce vrem pentru păduri: transparență și soluții. Ne-am gândit să facem o serie de 5 cărți poștale pretimbrate, cu imagini din inspectorulpadurii.ro, pe care să le trimitem la Ministerul Apelor și Pădurilor. În funcție de câte fonduri vom avea disponibile, vom tipări cărțile poștale și le vom trimite membrilor comunității de-clic. Mai departe, fiecare dintre noi va trebui să scrie un mesaj către minister și să pună vederea la poștă. Ce zici, te implici și tu în cel mai mare efort cetățenesc de protejare a pădurilor?

Da, vreau să contribui și eu

Cu fiecare zi ce trece, speranța că vom avea un instrument care să implice cetățenii în protejarea pădurilor pare din ce în ce mai departe. Au trecut deja 5 săptămâni de când inspectorulpadurii.ro nu mai beneficiază de întreținere. Site-ul poate să dispară oricând și odată cu el toată informația și efortul din ultimii 4 ani de transparentizare a sectorului forestier. 

În scurtul timp în care a fost funcțional, site-ul inspectorulpadurii.ro și-a dovedit pe deplin utilitatea. Cu ajutorul acestuia, tăierile ilegale de pădure au scăzut considerabil. Mai mult, prin intermediul informațiilor de pe site, jurnaliștii de investigație au dezvăluit cum depozitele sunt folosite pentru a pierde urma lemnului tăiat ilegal. [3] Dacă ar funcționa la capacitate maximă, inspectorulpadurii.ro ar fi o unealtă de temut pentru mafia lemnului, disponibilă oricărui cetățean.

Faptul că Ministerul Apelor și Pădurilor reacționează atât de virulent demonstrează că mesajul nostru a ajuns unde trebuie și că a fost bine auzit. Hai să facem acum acest mesaj de sute de ori mai puternic. Vrem să tipărim sute de cărți poștale pretimbrate pe care să le trimitem membrilor comunității de-clic. Apoi, fiecare dintre noi va scrie mesajul său către minister pe cartea poștală pe care o va pune ulterior la poștă.

Dacă ești sincer în dorința ta de a nu mai vedea pădurile încărcate în camioane și tocate mărunt în marile fabrici ale austriecilor, atunci hai să-i trimitem sute, poate chiar mii de vederi doamnei ministru.

Alătură-te și tu

Pădurile au nevoie de un inspector, iar acel inspector suntem fiecare dintre noi. Dar pentru asta, trebuie să câștigăm campania pentru salvarea site-ului inspectorulpadurii.roVa fi o luptă de gherillă pe care vrem să o purtăm în mod isteț. Iar pentru asta avem nevoie inclusiv de sprijinul tău! 

Mulțumim că te implici,

Raluca și echipa de-clic

Comentarii

comentarii