Turism

Moara Îndărătnica de la Perete din Rudăria a revenit la viață, miracolul s-a produs VIDEO

Una din cele mai vechi mori din complexul mulinologic din Rudăria (Eftimie Murgu), Moara Îndărătnică de la perete, pe care nu a reușit nici timpul și nici aluviunile din 2014 să o trântească, a revenit la viață. Ca miracolul să se producă, a fost nevoie de intervenția de urgență a celor de la Ambulanța pentru Monumente Banat și-a mai multor voluntari din întreaga țară.

Acestia au muncit 6 zile din zori și până la lăsarea întunericului ca să-i redea morii farmecul de altă dată. S-a refăcut acoperișul complet, structura de rezistență și interiorul morii. Moara care ” macină timpul și întinerește oameni”, a fost predată de către cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat primăriei și comunității.

Toți care vor să se bucure de un peisaj de basm, cu ape cristaline, aer curat de munte și povești născute la roata morilor de pe Râul Rudăricăi, sunt așteptați pe Valea Rudăriei + indiferent de anotimp. Aici, unde „coleașă caldă cu brânza de oaie” are un gust unic, datorită celor 22 de mori care încă mai macină între pietrele lor boabe de „cucuruz”.

Moara ,,Îndărătnica de la perete” de pe Valea Rudăriei (Comună Eftimie Murgu), este una dintre cele mai vechi mori de apă din lume, pe care cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat au început să o repare zilele acestea. Legenda spune că, dacă mergi la Moara Îndărătnica dintre râuri, poți da timpul înapoi, ajutat de roată morii.

Pe Valea Rudăriei, în frumoasa zona a munților Locvei, sunt 20 de mori de apă vechi de sute de ani. Între pietrele lor învârtite de apă, s-au născut basme care s-au transmis din generație în generație. Pe lângă faptul că zona și morile oferă turiștilor un peisaj magnific, aici încă se mai face faină de porumb ca pe timpuri. Morile aparţin ,,rândașilor” adică sătenii care au rând la moară din generație în generaţie.
Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii