Modificari aduse codului rutier si amenzi aplicate de politisti

Infracţiuni şi sancţiuni aplicate de poliţiştii rutieri şi de ordine publică

Poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, au desfăşurat acţiuni în perioada 26 – 28 septembrie a.c., pe raza întregului judeţ cu aparatele de supraveghere video.

În cadrul acestor activităţi au fost constatate trei infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Totodată au fost aplicate şi 440 de sancţiuni contravenţionale la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 339 pentru depăşirea limitei legale de viteză, 10 pentru depăşiri neregulamentare, două pentru consum de alcool şi 89 pentru alte abateri de la normele rutiere.
Valoarea totală a contravenţiilor aplicate de poliţişti pe parcursul desfăşurării acţiunii s-a ridicat la peste 97 000 lei.
Pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate au fost retrase nouă certificate de înmatriculare şi reţinute 17 permise de conducere, 10 pentru depăşiri neregulamentare, două pentru consum de alcool, patru pentru depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei legale şi unul pentru o altă abatere.
·

De la data de 28 septembrie a.c., au intrat în vigoare câteva modificări ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002 republicată privind circulaţia de drumurile publice, respectiv:
1. La art. 36 alin.1 din OUG 195/2002 republicată se prevede neutilizarea centurii de siguranţă de către conducătorii auto, abatere sancţionată cu două puncte penalizare şi o amendă cuprinsă între 180 – 270 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore, adică 90 lei;

2. La art. 36 alin.1^1 din OUG 195/2002 republicată se prevede neutilizarea centurii de siguranţă de către pasageri, abatere sancţionată fără puncte penalizare, dar cu o amendă cuprinsă între 180 – 270 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore, adică 90 lei;

3. La art. 36 alin.1^2 din OUG 195/2002 republicată se prevede neutilizarea centurii de siguranţă/dispozitive omologate de către pasagerii minori, abatere sancţionată cu trei puncte penalizare şi o amendă cuprinsă între 360 – 450 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore, adică 180 lei. Această sancţiune este aplicată conducătorului auto;

4. La art. 36 alin.1^3 din OUG 195/2002 republicată se prevede: conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Această abatere este sancţionată cu trei puncte penalizare şi o amendă cuprinsă între 360 – 450 lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore, adică 180 lei. Această sancţiune este aplicată de asemenea conducătorului auto.

Comentarii

comentarii

One thought on “Modificari aduse codului rutier si amenzi aplicate de politisti

  1. Cand am sa vad politisti care poarta centura si respecta regulile de circulatie, cand am sa vad politisti care nu sar din boscheti ca sa aplice amenzi ce n-au nici o legatura cu siguranta in trafic…atunci am sa consider ca s-a schimbat ceva…mentalitatea, maniera in care intelegem sa aplicam legea e o problema la noi…nu cuantumul amenzilor…

Comments are closed.