Momente emoționante de 1 Decembrie la Ramna în rândul credincioșilor greco-catolici

La data de 1 decembrie 2015, Ziua Națională a României, a avut loc o dublă sărbătoare la Ramna, Protopopiatul Reșița, Caraș-Severin:

1) Am început cu Sfânta Liturghie care s-a oficiat la ora 10 pentru Eroii comunei Ramna și pentru Episcopii Martiri Greco-Catolici din România, în număr de 12. Dintre aceștia, 7 au murit în închisoare pentru credință. Slujba religioasă a fost condusă de Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice Române Unite cu Roma de Lugoj, împreună cu Pr. Prot. de Reșița Nicolae Tutaș – Reșița și Bocșa. Împreună cu aceștia, au slujit și preoții din protopopiatul Reșița: Pr. prot. on. ic. stavr. Bendariu Aurel – Doman, Pr. Ovidiu Pop – Reșița I și II, Pr. ic. stavr. Timiș Gavrilă – Vermeș și Silagiu, Pr. Vasile Chindriș – Ramna), Pr. ic. stavr. Brândău – Racovița și Hitiaș (Protopopiatul Lugoj), Pr. Leon Posteucă – Surducu-Mare (Protopopiatul Oravița); Pr. Prot. On. Vasile Hotico, paroh la Dragomirești și Săcel (Protopopiatul Iza-Vișeu / Maramureș); Pr. Țiplea Grigore paroh la Plopșor – Ieud / Maramureș; Pr. Petreuș Ioan, paroh la Săliștea de Sus și Bogdan-Vodă / Maramureș.
Pr. Vicar, în predica sa, a evidențiat foarte bine momentele istorice ale timpului amintind despre importanța Bisericii Greco-Catolice din România dinaintea anului 1948, dar și după această dată când Biserica GC, a fost scoasă în afara legii, iar episcopii și mulți preoți au fost arestați și întemnițați. A fost menționat anul 1918 – an cu o deosebită importanță pentru România, când după terminarea primului război mondial, Principatele Române s-au unit cu Transilvania formând un singur stat, România Mare.

Din păcate, astăzi nu se mai întâmplă același lucru la nivel de național, adică să fim prezenți și noi greco-catolicii la evenimente, în fața monumentelor eroice sau de alt tip împreună cu alte confesiuni precum era pe vremuri. Cel mai trist este că nici măcar nu suntem amintiți verbal, în mass-media sau la televizor, cu toate că datorită Bisericii Greco-Catolice s-a făcut Unirea Transilvaniei și a Banatului cu România. Trebuie spuse câteva cuvinte despre episcopii martiri care și-au dat viața, murind în închisoare pentru credința în Cristos, netrecând la o altă confesiune impusă de regimul comunist ateu. Episcopul martir Vasile Aftenie, Vicar de București, fiind întrebat dacă vrea să își părăsească credința, a spus: „Eu n-am nici neam, nici conștiință, n-am nici credință de vânzare”!

Cu același prilej a avut loc Sfințirea Monumentului Eroilor din Ramna pe care sunt aplicate plăci memoriale cu eroi din cele două războaie mondiale. 68 de eroi au căzut în primul război mondial și 26 de voluntari s-au întors acasă cu cruce regală pentru meritele lor. În cel de al doilea Război Mondial, au căzut 30 de eroi. Mai trebuie amintiți cei 10 deținuți politici și deportați printre care: Pr. canonic Iosif Vezoc și Pr. Prot. de Bocșa- Reșița și Emil Sas – amândoi foști parohi la Ramna. Aceștia au executat 7 ani de închisoare. Eroii au luptat și au murit tineri pe front pentru țară și pentru popor, iar noi avem datoria de a-i pomeni și a le aduce recunoștință, omagiu și respect, depunând coroane de flori la mormintele și monumentele lor.

Un moment emoționant s-a petrecut atunci când de Ziua Națională a României, la Ramna au cântat fanfarele de la Valea Pai (Com. Ramna) și Reșița. Muzicanții au interpretat imnul României: „Deșteptă-te române” și alte cântece tematice. Domnul colonel în rezervă, Traian Bogdan din Reșița, ne-a citit ,,Actul Unirii cu Țara Mamă România Mare de la 1918”. Același text a fost citit în acele momente istorice de la 1 Decembrie 1918 de către Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970) în prezența Regelui și a Patriarhului Miron Cristea.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că am reușit cu ajutorul Lui sa realizăm acest monument, mulțumim Monseniorului Angelo-Narcis Pop pentru prezența sa și pentru cuvântul său emoționant care ne-a deschis sufletele; mulțumim Pr. Prot. Nicolae Tutaș pentru participare și tuturor preoților prezenți la acest eveniment atât de important pentru noi toți. Mulțumim d-nei primar Magdalena-Valeria Ciurea pentru prezență, pentru depunerea coroanei la monument, și pentru steagul României donat Bisericii. Dânsa a tăiat panglica de inaugurare a monumentului împreună cu Pr. Vicar de Lugoj.
Mulțumim inițiatorilor, d-lui ing. jurist Crețu Achim din Ramna, d-lui Enășel Achim din Ramna și d-lui Dragoș Petru din Ramna. Mulțumim tuturor credincioșilor prezenți la eveniment din parohie, dar și din alte părți: Reșița, Birda, Timișoara, Lugoj.
Au mai participat Marc Frâncu nepotul lui Octavian Marga și Daniela Eneșel care au rude – eroi si deportati inscriptionati pe acest monument, cărora le mulțumim pentru efortul lor! Mulțumim tuturor donatorilor si binefăcătorilor pentru jertfa lor care cu siguranță va fi scrisă în ceruri, iar Dumnezeu să le întoarcă însutit!
Iar dacă am uitat pe cineva, e omenește, dar să nu uităm un singur lucru: Dumnezeu nu uită niciodată! Priviți la inaintașii voștri… respectați-i și urmați-le credința! Lăudat să fie Isus!


Pr. Vasile Chindriș

Comentarii

comentarii