Monumentul-Cruce de pe Dealul Crucii în faza finală de restaurare

Mi-a fost luată o piatră de pe inimă în momentul vizitării Monumentului-Cruce de pe Dealul Crucii, la orele amiezii, în 29 noiembrie 2021: restaurarea acestuia a devenit realitate…

Monumentul-Cruce, cunoscut și sub numele de Crucea lui Herglotz, a fost ridicat la 29 iunie 1874 de către muncitorii reșițeni în memoria evenimentelor și a victimelor din oraș din timpul Revoluției de la 1848 (Georg Herglotz fusese conducătorul „Bürgergarde”, garda civică a Reșiței, iar această cruce metalică a fost amplasată la inițiativa familiei sale în cel mai înalt punct al localității). Pe locul în care se găsește acum crucea fusese instalat în 1848 un puternic tun fabricat la Reșița, care reușise mult timp să îi țină la distanță pe partizanii împăratului austriac. De altfel, prima cruce amplasată pe deal a fost turnată chiar din materialul acestui tun.

Monumentul-cruce a fost restaurat în perioada 2000 – 2001, cu sprijinul comunității locale și la inițiativa unui grup format din mai multe asociații din țară și de peste hotare, partide politice, UCMR (prin ing. Iulian Georgevici) și Primăria Reșița, primar fiind în aceea perioadă ing. Mircea Ioan Popa. Inaugurarea festivă după restaurare s-a derulat în 28 iunie 2001, crucea fiind resfințită de reprezentanții bisericilor romano-catolice, ortodoxe române și evanghelice-luterane.

Un alt moment legat de istoria recentă a monumentului-cruce s-a petrecut în data de 28 iunie 2014, când aici au avut loc manifestări spirituale și culturale dedicate împlinirii a 140 de ani de la ridicarea acestuia. Cinci ani mai târziu, la împlinirea a 145 de ani de la ridicarea lui, s-a organizat, în data de 27 iunie 2019, o manifestare complexă la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița, deoarece vremea nefavorabilă a împiedicat organizarea unui eveniment la monumentul-cruce.

Trebuie de asemenea amintite evenimentele comemorative organizate de-a lungul anilor de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Filiala Caraș-Severin, la monumentul-cruce, rememorându-se astfel evenimentele revoluționare din 1848, desfășurate la Reșița.

În prezent, anual, în perioada Postului Mare, credincioșii romano-catolici din Reșița organizează Drumul Crucii până la acest monument, o tradiție care datează încă din anul 1924.

Din păcate, monumentul-cruce s-a degradat în ultimii ani și o nouă restaurare a devenit necesară. Primăria Municipiului Reșița, primarul Ioan Popa, cărora li s-au alăturat Dorinel Hotnogu și cadre tehnice din Primărie, au răspuns afirmativ anul acesta acestor gânduri și, iată, s-a început cu restaurarea, aflată în prezent în fază finală…

Lucrarea de restaurare este executată de SC Dirksen Special Beton SRL din Lugoj, cei care au realizat anul trecut și Centrul civic. Patronul firmei este Marius Gaidoș, șef de șantier fiind Adrian Drăgoi. Proiectantul lucrării de restaurare aparține SC MZR Tecture SRL (arh. Ioana Mihăiescu și arh. Marius Mozoru). Termenul de finalizare este în decembrie 2021, beneficiarul și titularul investiției fiind Primăria Municipiului Reșița. De menționat faptul este că accesul la monumentul-cruce pentru a realiza restaurarea a fost foarte greoi, transportul materialelor foarte dificil, în zilele reci, vântul sus fiind tăios, și oamenilor le-a fost, cu siguranță, greu. Cu atât mai mult se cuvine aprecierea noastră, a tuturor. Se are în vedere și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural, cu 3 reflectoare – un deziderat mai vechi al meu, pentru care nu am găsit înțelegere până acum -, iar pentru monitorizarea monumentului-cruce s-a prevăzut un catarg independent, cu 2 camere de luat vederi, legate direct la Primărie. Arh. Ioana Mihăiescu, sufletul acestei restaurări, mi-a mărturisit printre altele: „Sunt deosebit de recunoscătoare că am putut să mă ocup de acest obiectiv și cred că el va declanșa o reevaluare urbanistică a Dealului Crucii, care ar putea deveni o zonă cu un potențial special. Este îmbucurător că se redă reșițenilor un simbol emblematic al orașului.”

Personal doresc să mulțumesc Primăriei Municipiului Reșița, domnului Primar, firmei din Lugoj și proiectanților pentru această restaurare a monumentului-cruce, un obiectiv de suflet pentru Reșița Montană!

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „Monumentul-Cruce de pe Dealul Crucii în faza finală de restaurare

 • 2 decembrie 2021 la 9:56
  Permalink

  ”Sub impresia declanşării revoluţiei maghiare, la Reşiţa s-a produs un fenomen destul de neobişnuit. Cu toate că marea majoritate a locuitorilor săi în acel moment erau de naţionalitate germană, aici au fost organizate două companii de gardă civilă, care erau fidele armatei revoluţionare maghiare, potrivnică dominaţiei austriece. Acestea cuprindeau 173 de membri, aproape toţi fiind germani, recrutaţi dintre muncitorii uzinei şi dintre funcţionari. Comandantul lor era Georg Herglotz, proprietar de mine din Secu. (7) Ele erau iniţial destinate apărării localităţii şi a uzinei de atacurile de pradă ale românilor din satele înconjurătoare…” …
  ”La început, gardiştii aceştia purtau haine civile, dar mai târziu vor primi uniforme negre cu „ciaco” de lac pe cap, având de jur-împrejur cocarda naţională maghiară, iar pe braţ aveau de asemenea o cocardă cu o lăţime de patru degete. ”

  https://istoriabanatului.wordpress.com/2009/06/17/mircea-rusnac-resita-in-timpul-revolutiei-de-la-1848/
  Hmmm…a lega evenimentele de la 1848…un monument ce n-are legătură cu nașterea României…la 1918!…cred, fără a fi neamțo-maghiaro-fob!….că nu prea are legătură cu românismul!…NU sunt naționalist habotnic…nici ” Gică-Contra”!!!….dar practic, n-are punte de legătură…Crucea lu Gheorghe Hergloț…cu evenimentele de la 1 Decembrie 1918!!!

 • Pingback: Monumentul-Cruce de pe Dealul Crucii în faza finală de restaurare – Banat24

Comentariile sunt închise.