Morile de la Rudăria – colțul de rai din Valea Almăjului ce își așteaptă turiștii în orice anotimp VIDEO

Pe Valea Rudăriei se află un mic colț de rai ce dăinuie de pe vremea dacilor. Vestigiile romane se întâlnesc la tot pasul iar obiceiurile oamenilor sunt moștenite din moși-strămoși. Dar zona este renumită în toată partea de sud-est a Europei pentru concentrația mare de mori pe apă – celebrele mori cu ciutură precursoarele actualelor turbine hidraulice.

Pe pe albia răului ce străbate Valea Rudăriei și satul se găsesc 22 de mori pe apă. Sătenii au făcut zăgazuri în fața apelor și cu forța ei macină cerealele pe cafre și le cultivă singuri. Așa au făcut strămoșii lor, așa fac și ei și în zilele noastre.

Morile sunt proprietăți comune împărțite de obicei de 30 de familii. Există înțelegeri și tocmeli în acest sens și fiecare proprietar – rândaș cum I se spune – are dreptul să folosească moara câte o zi și o noapte. Aceste înțelegeri între rândași datează de când s-au construit morile și sunt respectate până în zilele noastre.

Morile poartă diferite nume, porecle și un istoric povestit și documentat bine de rândaș. Sunt măcinate grăunțe – de la porumb și cereale și până la grâul pentru pâine. Toate sunt obținute pe terenurile agricole de pe luncile Rudăricăi și ale Nerei.

În aceste mori de la Rudăria, oamenii au obținut dintotdeauna o făină cu un gust deosebit, dovadă fiind cantitatea tot mai mare de făină de grâu și de porumb cumpărată de miile de turiști care vin special să vadă morile pe apă ale Almăjului. Secretul constă în faptul că bobul este zdrobit de pietre cu o viteză foarte mică. În fiecare zi, indiferent de vreme și anotimp, la Rudăria vin turiști din toată țara și nu numai.

Cei mai mulți sunt turiști veniți la tratament balnear la Băile Herculane sau în concediu în Clisura Dunării. Din cele 22 de mori care se găsesc pe cursul apei, pe o lungime de trei kilometri în sat dar și în afara lui, ce mai spectaculoasă este Moara cu tunel. Pentru a lovi paletele roții ce pun în mișcare pietrele, apa vine pe sub stânci. Tunelul a fost săpat în piatră cu dalta și ciocanul de către localnici cu mult timp în urmă.

Astăzi, turiștii vizitează în principal șapte mori care se află în defileul Rudăricăi și care sunt cele mai cunoscute și care se află pe margine drumului ce străbate defileul. De-a lungul apei și pe parcursul satului se află celelalte 13 mori, departe de ochiul trecătorului.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii