Moșii de toamnă 2019. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților VIDEO

Ce trebuie să dai de pomană. În calendarul creştin ortodox pe 2 noiembrie 2019, pomenim pe cei trecuţi la Domnul. Este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor” sau „Moşii de toamnă”. A fost mare sărbătoare creştină – Moşii de toamnă, cum i se mai spune. Bisericile româneşti au fost pline de credincioşi. Încă de la primele ore ale dimineţii, bărbaţi şi femei, tineri şi mai puţini tineri, au venit la biserici cu coşurile pline de bunătăţi. Nu au lipsit fierturile – sarmale, pilaf, carne friptă şi nici coliva sau prăjiturile. Este sărbătoarea când de pomană sa da mâncare gătită. Pe mese au fost puse coliva, vinul roşu, şi prăjiturile. Moșii de toamnă pică anual în prima sâmbătă din luna noiembrie. Potrivit calendar ortodox 2019, Sâmbăta Morților este cinstită pe data de 2 noiembrie. În fiecare an, în ziua Moșilor de toamnă, Biserica Ortodoxă face slujba de Liturghie și cea pentru pomenirea sufletelor celor adormiți. Tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și în haine de sărbătoare, iar femeile să aibă capul acoperit.

 

Doi preoţi au săvârşit slujba de pomenire a celor plecaţi după care, oamenii au dat de pomană merindele aduse la biserică. De la biserică, credincioșii au mers la cimitir unde au aprins lumini la căpătâiul celor plecaţi în lumea celor drepţi și au pus flori de toamnă.

În această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiți.

 

Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiți și pentru a oferi bucate celor nevoiași.

Coșul cu care vă duceți la biserică în Sâmbăta Morților trebuie să coțină o sticlă mică de vin, colivă, colac și bucate abundente pe care să le oferiți de pomană. Cantitățile trebuie să fie aibă dimensiuni rezonabile. Pe lână aceste lucruri obligatorii poți adăuga fructe, bomboane, dulciuri, căni sau alte lucruri care pot fi folositoare celor nevoiași.

Coliva se face din grâu fiert, îndulcit și ornată cu sfânta cruce și bomboane colorate.

Colacul poate fi înlocuit cu prescuri pentru a avea o variantă mai practică.

Comentarii

comentarii