Motivele pentru care tribunalul a decis arestarea lui Ianăş Roşeţi în dosarul de corupţie. Concluzia DEVASTATOARE a instanţei UPDATE Decizia Curții de Apel Timișoara

roseti-retinut-1-640x391Tribunalul Timiș a motivat decizia de arestare a lui Ianăș Roșeți, directorul Direcției pentru Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, care a fost prins în flagrant după ce a primit șpagă 9.000 lei, o ultimă tranșă dintr-o șpagă totală de 8.000 euro pentru mai multe contracte de deszăpezire. Referindu-se la declarația dată de acesta în faţa instanței, judcătorul a reţinut că Roseti a afirmat că “nu a primit niciodată sume de bani de la denunţător şi că nu are cunoştinţă despre suma de bani găsită cu prilejul percheziţiei la domiciliul său. Menţionează că, în după amiaza zile de 02 07 2014 a dormit, fiind trezit de venirea organelor de anchetă. Menţionează că în această zi nu a fost vizitat de denunţător la locuinţa sa din Teregova şi că nu are o explicaţie cu privire la găsirea sumei de 9000 lei care a servit flagrantului în locuinţa sa, fiind posibil să fie pusă de muncitorii care efectuează lucrări. În apărarea sa acreditează ideea că, persoana denunţătore a desfăşurat acţiuni provocatoare cu scopul de a-l incrimina”.

Instanţa a constatat că afirmaţia lui Roşeţi deorece probele de la dosar se coroborează şi dovedesc cele susţinute de acuzare. Ba mai mult judecătorul a reţinut faptul că ” inculpatul, deşi are funcţia de director executiv al DADPP a judeţului CS, cea mai înaltă funcţie, potrivit statului de funcţii, nu a fost în măsură să indice care este procedura care se urmează in cazul atribuirii directe a contractelor , care sunt membrii comisiei de selecţie a ofertelor, dacă la procedura de selecţie a ofertelor au participat şi alte societăţi comerciale. Acest aspect conduce , fie la opinia că, această procedură nu a fost utilizată decât formal, fie că inculpatul evită a nominaliza persoane care ar putea fi trase la răspundere pentru modul de atribuire a contractelor şi care ar putea confirma ipoteza acuzării”.

De asemenea, Tribunalul Timiş a decis arestare lui Roşeţi pe motiv că “activităţile ilicite care se reproşează inculpatului sunt de o gravitate crescută, nu atât prin prisma sumelor de bani ce ar constitui obiectul mitei, ci al valorilor sociale lezate, a modalităţii de operare care evidenţiază un pericol cu privire la corecta dezvoltarea a infrastructurii în întreaga comunitate locală şi cu privire la calitatea lucrărilor de reabilitate şi întreţinere a drumurilor, acestea fiind şi în prezent intr-o starea de deteriorare inacceptabilă într-o ţară din secolul XXI. De asemenea gravitatea reiese şi din starea de neîncrederea pe care a dezvoltă săvârşirea acestor infracţiuni în rândului cetăţenilor care se aşteaptă de la funcţionarii publici să manifeste diligenţă cu privire la gestionarea banilor public, să asigure întreţinerea corespunzătoare şi calitativă a drumurilor.Nu în ultimul rând gravitatea crescută reiese din desfăşurarea in timp a acestui tip de infracţiuni, dar şi din existenţa unor date care conduc la opinia că astfel de acte nu sunt singulare în activitatea inculpatului (…) Pe de altă parte, ancheta penală a evidenţiat indicii cu privire la încheierea de contracte, in acelaşi mod , de alte societăţi comerciale. În condiţiile în care, apare evident că şi administratorii sau asociaţii acestor societăţi comerciale sunt pasibili de sancţiune, se poate considera că eventuala lăsare in libertate a inculpatului va fi de natură a încuraja o conduită de nerecunoaştere, bazată pe clemenţa organelor judiciare”.

Contestaţia directorului Roşeţi la decizia de arestare a fost judecata miercuri, de Curtea de Apel Timişoara. Contestația depusă de avocații apărării a fost respinsă de către magistrați. Roșeți urmează să rămânp în arest până pe 1 august.

preluare
citeste mai multe pe www.pressalaert.ro

Comentarii

comentarii