Murături și zacuscă într-o pivniță de pe vremea romanilor veche de peste 2000 de ani la Berzovia VIDEO
Bănățenii din zona Reșița – Berzovia știu de la bunici și părinți că în localitatea Berzovia din județul Caraș Severin, aproape că nu este loc în vatra veche a satului pe care să calci și unde pământul să nu ascundă o părticică de istorie. Actuala localitate este construită pe ruinele castrului roman construit în anul 119 d. Hr. de Garnizoană legiunii a IV-a Flavia Felix. Unele surse vorbesc despre existenţa pe aceste locuri a unei cetăţi dacice din zidurile căreia a rămas doar fundaţia pe teritoriul comunei, care purta denumirea de cetatea Doca şi a fost cucerită de către împăratul Traian în primul război daco-roman.
După cucerirea Daciei de către romani, în urma celui de-al doilea război daco-roman, cetatea a fost distrusă şi pe ruinele ei s-a construit un castru de mari dimensiuni ce se întindea pe o suprafaţa de 20 ha, în jurul acesteia fiind construit oraşul civil Berzobis. Conform arheologului Alexandru Fluture acesta a fost primul mare castru ridicat de armata romană în primul război de cucerire a Daciei.
Astfel, Castrul Berzobis, trecut în vechime pe hărţile Imperiului Roman, se afla în vatra satului. Construcţia militară a fost până în anul 119 d. Hr. garnizoana legiunii a IV-a Flavia Felix.
Apoi, istoria și-a urmat cursul ei și viața a mers înainte. În secolul VXIII au fost făcute primele cecetări arheologice fiind scoase la iveală mai multe clădiri administrative romane: pretorium-ul, caldarium-ul, precum ţevile apeductetor şi canalelor.
În urmă cu peste 200 de ani, pe fundația fostelor clădiri romane, au fost construite case. Așa se face că pe fundația pretoriului, acum există o casă veche de peste 200 de ani. Temelia casei, pereții fundației, sunt vechi de peste 2000 de ani. Peste acești pereți construiți din piatră și un mortar special care rezistă și acum foarte bine, au fost ridicați pereții casei.
Acum, casa este locuită de bunica Feliciana în vârstă de 76 de ani și care se poate lăuda că acolo unde romanii țineau acum 2000 de ani tezaurul și actele Legiunii a IV a, în zilele noastre, bunicuța păstrează roadele pământului și ale grădinii pe care singură o muncește și acum. Lângă pereții groși din piatră cu mii de ani vechime, acum se odihnesc butoaiele cu varză, lăzile cu legume și cartofi și rafturile pline cu toate bunătățile făcute în toamnă de bunica Feliciana.
.
Nu doar casa și grajdul sunt construite pe fundațiile clădirilor administrative romane. De jur împrejur, sub pământul din grădină, se află alte construcții cu milenii de istirie în ele. Prin anii 70, în grădina bunicii Feliciana s-au făcut săpături arheologice și au fost scoase la iveală, pe lângă cărămizi cu inscripţia Legiunilor IV Flavia Felix şi a Xlll-a Gemina, diferite obiecte de gospodărie şi bani din perioada împăraţilor Vespasian, Traian şi Comodus.
De la Berzovia, au fost duse la muzeele din Timişoara și din țară, mai multe cărămizi romane ce purtau inscripţia Legiunii III Flavia Felix, olane și conducte ceramic, obiecte casnice și militare precum și numeroase monede, dintre care important este tezaurul monetar de dinari republicani romani, folosiţi de daci, în secolele I-II I.Hr..
Exact în locul în care am filmat noi, în interiorul castrului în zona clădirilor administrative, s-au găsit monede romane de la împăraţii Tiberius, Nero, Vespasian, Titus, Domiţian, şi Traian şi din secolul al III-lea.
Și în ziua de azi, când mai sapă mai adânc prin grădină pentru vreo un pom, bunica mai găsește cărămizi romane, conducte ceramic și fel de fel de pietre.
Castrul roman de la Berzovia și istoria locurilor sunt motive de mândrie pentru localnici. Înainte de 1989, locul și istoria Berzovei au fost bine promovate – mai ales în rândul tinerilor și al copiilor. Gazda noastră, bunica Feliciana, este un ghid și un povestitor foarte bun. Ea a primit în gospodăria să vizitatorii și grupurile de copii și alături de ghizi, ea le-a povestit ce știa despre aceste locuri. În toată perioada de după 1989, un singur grup a vizitat locul plin de istorie. Și asta a fost acum doi ani. De bucurie, bunica i-a cinstit pe copii cu pâine cu untură, cu brânză și cu roșii.
Din păcate, aceste locuri pline de istorie, este tot mai uitat de vreme și de de oameni. Dacă arheologii au făcut sărpături și cercetări – în limita fondurilor infime, din păcate, interesul vizitatorilor este aproape zero fiindcă nimeni nu promovează aceste locuri atât de simple și atât de minunate.
Ambianță și ilsutrație din gospodăria bunicii, este ghid foarte bun, am filmat în pivniţa casei și a grajdului, apoi în grădină, ne arată pereții și fundația romană, în grădină ne arată cărămizi și conducte și olane, ne arată unde sunt alte ruine îngropate. Ne povestește de istoria locurilor, de cei care au făcut acolo săpături și cercetări și că s-au găsit fel de fel de artefacte care au fost duse toate de acolo, că înainte veneau vizitatori, grupuri de copii de toate vârstele, dar după 1989 istoria este uitată.
3 thoughts on “Murături și zacuscă într-o pivniță de pe vremea romanilor veche de peste 2000 de ani la Berzovia VIDEO”
Comments are closed.