Cultural

Expoziție inedită la Muzeul Banatului Montan din Reșița – Arme, armuri și piese militare medievale

Arme, armuri și piese militare medievale aduse de la Muzeul Național Bruckental din Sibiu
Muzeul Banatului Montan din Reșița a vernisat astăzi în premieră o expoziție de arme, piese de harnașemant și piese de echipament militar din perioada medievală și modernă aduse tocmai de la Muzeul Național Bruckental.

Expoziția ”Arsenalul și camera de arme a Sibiului medieval și modern” a fost posibilă în cadrul parteneriatului pe care Muzeul Banatului Montan din Reșița îl are cu Muzeul Național Bruckental din Sibiu.

”În cele două săli care au fost vernisate astăzi sunt expuse unele dintre cele mai interesante piese care au aparținut sistemului de apărare a orașului Sibiu din perioada medievală dar și o parte din ce a însemnat o importantă colecție de arme moderne care s-a constituit la Sibiu la sfârșitul secolului al IX-lea”, a precizat Anca Nițoi, curatorul colecției de arme și armuri a Muzeului Național Bruckental.

Din colecția de piese expuse fac parte arme albe, piese de harnașament și piese de echipament militar. Acestea sunt expuse categorial și etapizat ca cei care vin să admire această expoziție să poată înțelege mai ușor evoluția în timp. În cea de-a doua sală sunt expuse armele de foc, de la cele mai vechi, adică de la archebuzele medievale de secolul XVI până la arme de vânătoare de la sfârșitul secolului XIX.

”A fost greu, toată procedura este costisituare, montarea ei nu ar fi fost posibilă fără participarea de la Sibiu a doamnei Anca Nițoi, care de altfel este și custodele colecției acolo. Sper să aibe mulți vizitatori pentru că sunt artefacte deosebite, dintr-o epocă cu mare fast”, a precizat Livia Magina, cercetător științific al Muzeului Banatului Montan și cea care s-a ocupat de acest proiect.
Cea mai veche piesă expusă la Muzeul din Reșița sunt pintenii cu scai, obiecte de harnașament, și au fost descoperiți într-o așezare medievală de secol XII-XIII, la Bratei, în anii `70, de către Institutul de Arheologie din București. Se pot admira într-o vitrină din prima sală expozițională a Muzeului.

Expoziția ”Arsenalul și camera de arme a Sibiului medieval și modern” va râmâne la dispoziția reșițenilor și a tuturor iubitorilor de istorie, până la sfârșitul lunii septembrie.

Programul evenimentului ,,Noaptea muzeelor” este următorul la Muzeul Banatului Montan din Reșița:

-ora 14.00-17.00: atelier de quillingorganizat în colaborare cu Şcoala Generală Nr. 7;
-ora 16.00-18.00: atelier de face-painting organizat în colaborare cu Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ din Reşiţa;
-ora 17.00: dansuri populare cu formaţia „Junii Datinei“ a Palatului Copiilor din Reşiţa;
-ora 17.00: expoziţiile muzeului deschise pentru vizitare, intrarea este liberă;
-ora 17.30: sceneta „O familie europeană reunită“, prezentată de elevii Colegiului Naţional „Mircea Eliade“ din Reşiţa.

Muzeul este deschis până la ora 2 din noapte, dar in cazul in care sunt grupuri de vizitatori în incintă, acesta se poate prelungi.

Comentarii

comentarii