Muzicianul și dirijorul Sabin Păuța – cetățean de onoare al județului

Maestrul Sabin Păuța a primit titlul de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin.
Un eveniment emoționant a avut loc la finalul ședinței de Consiliu Județean. În fața forului majoritar, care se întrunește destul de rar într-un număr atât de mare, președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde i-a înmânat diploma de cetățean de onoare marelui om de muzică Sabin Păuța.

[youtube id=”YUnW26Bh1o8″]

Vădit emoționat dirijorul și compozitorul câlnicean, așa cum îi place să spună, a dezvăluit câteva din etapele carieierei sale de muzician și dirijor.

A urmat conservatorul la București și a fost profesor universitar la Iași. Timp de 20 de ani a fost dirijorul celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra. După ce s-a pensionat, Primăria oraşului Plainfield i-a decernat titlul de Cetăţean de Onoare şi l-a numit „Conductor Emeritus” pe viaţă. Realizările maestrului au fost evocate într-un laudațio rostit de Diodor Nicoara, profesor universitar din Timisoara și prieten al maestrului.

Deși a primit numeroase distincții în cariera sa, Dirijorul Sabin Păuța a mărturisit că acest titlu este cel mai important pentru el. ”Sun e moționat, sunt copleșit! E greu să fii împărat la tine în sat și asta se întâmplă după ce umbli toată lume și m-am întors de acolo de unde am plecat și am fost foarte bucuros să fiu recunoscut de bănățenii mei și de oamenii pe care i-am regăsit aici. Am mai luat premii multe în lumea asta dar acesta este cel mai mare pentru că e dat de oamenii tăi, cu care ai crescut”, a menționat maestrul subliniind faptul că este bucuros că este ”acasă”.

Totodată, președintele Consiliului Județean și-a arătat aprecierea pentru marele muzician pe care îi are la ora actuală Banetul.

”A fost o plăcere și o onoare pentru Consiliu Județean ca astăzi, decembrie, în luna în care pe pământ se naște Hristos să putem să oferim titlul de cetățean de onoare uneia dintre personalitățile marcante ale culturii române, domnului Sabin Păuța”, a precizat Sorin Frunzăverde.

Comentarii

comentarii