Ne îndreptăm spre proiectarea celui de-al Treilea Război Mondial?

În lumea de azi tot mai interdependentă şi mai interactivă, fiecare acţiune are o multitudine de cauze, înţelesuri, obiective şi reacţii, dintre care multe vizibile şi multe invizibile. Unii au recunoscut şi declarat în mod deschis acest lucru, alţii nu ar îndrăzni să recunoască, relatează Adrian Salbuchi pentru Globalresearch.ca.

Atunci când încerci să înţelegi multiplele conflicte care există în lume şi viteza alarmantă cu care evoluează, ar fi o greşeală să abordezi aceste aspecte în mod izolat. Doar o perspectivă “holistică” ne oferă o imagine a locului în care ne aflăm, şi, mai important, în ce direcţie ne îndreptăm.

Geopoliticile secolului 21 nu pot fi înţelese adoptând o viziune îngustă. Războiul civil din Siria, “primăvara arabă, distrugerea Libiei şi a Irakului, creşterea Chinei, Japonia infirmă, criza europeană, “scutul antirachetă” american din Polonia, programul nuclear al Iranului, “primăvara” viitoare a Americii Latine. Abordate la întamplare, imaginea pe care o avem în faţă este a unui haos total. Abordate prin aplicarea modelului corect de interpretare, începem să vedem cum interacţionează, reacţionează şi se mişcă lucrurile, supuse forţelor extrem de puternice şi de dinamice, deşi majoritatea invizibile, care conduc în tăcere lumea de azi.

 

  • Nu ajunge doar să citim ziarele

Este bine să fii informat, totuşi, este inutil dacă nu poţi sintetiza acele informaţii în modele inteligibile corespunzătoare. Prea multe informaţii neprocesate vor epuiza complet creierul. Aşa că, este o idee bună să te îndepărtezi de toate titlurile zgomotoase, ştiri de ultimă oră, alarme teroriste şi crainici de ştiri impacientaţi.

Având în vedere consumul informaţional epuizant din ziua de azi, trebuie să unim punctele corect, în ciuda insistenţei mass-mediei globale care este focusată pe dezbinare. Până acum, majoritatea dintre noi am realizat că trăim pe o “planetă în stare de război”, şi nu un război cu vreo planetă extraterestră (fapt care ar face lucrurile să fie mai uşor de înţeles). În schimb, suntem o civilizaţie care poartă un război cu ea însăşi şi împotriva propriei existenţe.

Citind presa globală, ai putea crede că este un război între naţiuni suverane, dar este puţin mai complicat de atât. Acest război mondial este purtat de o elită globală extrem de puternică, ilegală, autoritară, dar minusculă din punct de vedere numeric, încorporată adânc în structurile de putere publice şi private din aproape toate ţările planetei, în special în SUA.

La fel ca o tumoare malignă, nu o putem îndepărta imediat, ci putem doar spera să o slăbim şi să îi oprim dezvoltarea înainte să intre în “metastază”, nimicind astfel întregul corp politic al omenirii. Ceea ce are nevoie lumea acum este un fel de “chimioterapie politică virtuală” subtilă pentru a elimina şi distruge tumoarea malignă care guvernează Pământul.

 

  • Cazul Rusiei

În ultima vreme, Rusia a jucat un rol de “tampon”, “frână”, şi probabil urmează să se transforme într-un “perete” împotriva agresiunii puterii occidentale.

Atunci când Rusia se comportă ca un “tampon”, lumea se simte frustrată aşa cum se vede şi în cazul Serbiei, Irakului, Afganistanului, Pakistanului, Libiei şi Palestinei. În toate aceste cazuri, Rusia a părut ca un adversar, “înfruntând” SUA, Marea Britanie, UE şi Israelul prin cuvinte, dar în niciun caz prin fapte. Puterile occidentale întotdeauna au făcut cum au vrut, chiar şi în cadrul ONU.

În ultima perioadă, totuşi, Rusia se comportă tot mai mult ca o “frână” în ceea ce priveşte ambiţiile hegemonice occidentale, în special în Siria şi Iran. În noiembrie 2011 şi februarie 2012, Rusia şi-a exercitat dreptul de veto în cazul a două rezoluţii sponsorizate de ONU împotriva Siriei, care, dacă treceau, ar fi avut acelaşi efect devastator asupra Siriei, ca şi efectul pe care l-a avut anul trecut rezoluţia ONU din 1973 asupra Libiei.

De asemenea, Rusia a refuzat să susţină pseudo-rapoartele şi sancţiunile Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) împotriva Iranului în ceea ce priveşte programul său nuclear. În plus, Rusia a trimis forţe militare credibile de descurajare pentru a contracara militarizarea NATO a Golfului Persic şi a Mării Mediterane.

Întrebarea cheie este ce trebuie să se întâmple, ce ultraj trebuie să comită puterile occidentale, pentru ca Rusia să adopte poziţia unui “perete” solid, spunând puterilor Occidentale în termeni clari, “Până aici vă lăsăm să mergeţi; atât putem tolera!”.

Când Rusia va face acest lucru, puterile occidentale vor da înapoi sau vor încerca să treacă prin “peretele” rusesc? Aceasta este întrebarea cheie, deoarece în acest punct se găseşte răspunsul dacă se va dezlănţui sau nu un al Treilea Război Mondial.

Ceea ce este mai important în ceea ce priveşte procesul de luare a deciziilor al Occidentului este că tot ce se spune despre Rusia este valabil şi pentru China, pe care Marile Puteri o văd ca pe inamicul lor real pe termen lung, din cauza creşterii uriaşe din punct de vedere militar şi demografic, economic şi politic, şi a controlului geopolitic tot mai mare asupra Bazinului Pacific şi al Oceanului Indian.

financiarul.ro

Comentarii

comentarii