Nepăsare sau provocare? Tone de nămol si mâl în fața Parohiei greco-catolice din Scăiuș
Pe adresa redactiei am primit o scrisoare deschisă în care membrii comunitții greco-catolice din Caraș Severin aduce la cunoștința opiniei publice o situație ce trebuie remediată cât mai urgent. Acțiunea intreprinsă de angajații Primăriei Fârliug de care aparține și satul Scăiuș, crează o situație tensionată acolo unde întotdeauna a existat bună înțelegere, comuniune și toleranță. Mai mulți muncitori au depozitat în fața bisericii greco-catolice din sat, tone de mâl, crengi și rădăcini excavate din albia unui râu din apropiere. Drumul si marginile acestuia acoperite până mai ieri cu un covor din iarbă, au fost acoperite de noroi și mizerii fiind distruse iremediabil. Conducerea Parohiei greco-catolice l-a contactat de mai multe ori pe primarul Ioan Borduz de la care a primit doar promisiuni că mizeria va fi îndepărtată din fața bisericii, dar nu s-a întâmplat nimic. Ba mai mult, lucrările au continuat și canitatea de gunoaie a crescut. Iată ce se spune în scrisoarea deschisă:
,,Privim cu îngrijorare, problema cu care se confruntă Parohia Greco Catolică din Scăiuş unde acum 83 de ani, icoana Maicii Sfinte a lăcrimat de două ori: la 15 august şi 30 septembrie 1934. Episcopia Greco-Catolică de Lugoj a efectuat ample investiţii, pentru că Scăiuşul să fie cunoscut în întreaga lume datorită Icoanei Făcătoare de Minuni. Astfel, a fost construită o nouă biserică, o clopotniţă, un platou şi alei din dale, fântână cu apă potabilă, clădire cu camere pentru pelerini, baie, bucătărie pentru diverse activităţi, porţi şi gard împrejmuitor.
La data de 27 septembrie 2014, în prezenta Prea Fericitului Cardinal Lucian Mureşan- Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, a Prea Sfinţitului Alexandru Mesian- Episcopul Lugojului, a Prea Sfinţitului Petru Gherghel- Episcop romano catolic de Iaşi și a peste 2000 de credincioşi, a fost sfinţit acest Sanctuar marian.
De câteva zile, Primăria Fârliug, de care aparţine şi Scăiuşul, depozitează resturi de pământ şi rădăcini de copaci pe drumul care duce la vechea Capela Greco-Catolica- monument istoric. Din această cauză, şanţul pentru drenarea apei este înfundat, iar apa şi mâlul rezultate din ploile torenţiale care au avut loc în ultimul timp, s-au revărsat în curtea bisericii şi în capelă afectând clădirea monument istoric.
Până în prezent, Primăria a depozitat mai multe camioane de tot feeul de resturi vegetale, rădăcini și nămol în faţa unui monument de o importanţă majoră pentru această zonă. Primăria Fârliug a promis că se vor remedia aceste probleme, dar până în prezent situaţia a rămas neschimbată”.
Poate va veni vremea sa retrocedati clădirea primăriei, care a aparținut Bisericii Greco-catolice și unde, pana în anul 1948 a fost capelă greco catolica. Înainte de a spune ca locul unde ați depozitat este domeniul public, poate ar trebui sa va gândiți ca Scaiusul este cunoscut datorita Bisericii Greco-Catolice.
Stimate Cetățene onest din Scaius,Oare nu s-a găsit alt loc unde sa se depoziteze aceste resturi, decât în fata bisericii, monument istoric din Scaius? Sunt sigur ca veți găsi de cuviință ca sa mutați aceste resturi în alta parte, la ieșirea din Scaius. Consider ca este de datoria dumneavoastră sa sprijiniți toate cultele din comuna, nu doar biserica ortodoxa.
Nu va certati cu noi. Este o scrisoare deschisa si am publicat-o ca atare. In plus, aveti si un drept la replica de care va puteti folosi.
Editor
Va asiguram ca acest pamanat pe care il afisati la sfarsitul articolului nu este luat de pe albia unui rau, deoarece nu exista nici un rau in satul Scaius. Acest pamanat a fost luata de pe cateva strazi din sat, unde pana acuma nu se putea circula nici cu caruta, iar acum vor fi asfaltate, pentru a oferii locuitorilor un trai cat mai decent.Pamantul este depozitat pe domeniul public, si pana la finalizarea lucrarilor acolo va sta. Dupa parerea mea infrastructura e de 100 de ori mai importanta decat esteticul, cand e infrastructura gata, atunci ne ocupam de estetic. Iar daca vreun reprezentant al onoratei biserici greco-catolice din scaius a reclamat, sa isi aduca aminte ca primarul si consiliul local au fost binevoitori cand sa construit noua biserica sa le acorde cu titlu gratuit energia si apa timp de 2 ani pana la finalizare lucrarilor. In consecinta domnilor ziaristi inainte sa publicati asemenea aticole sa intrebati si primaria Firliug inainte sa o inproscati cu „pamant”, pentru o informare corecta.