NEWS ALERT Cod galben de vreme rea – vine iarna!

Cod galben de vreme rea. Ploi abundente de până la 50 de l pe metru pătrat, vânt puternic, răcire accentuată a vremii, lapoviță și ninsoare. Cam astea ne așteaptă în următoarele ore. ISU Semenic a anunțat deja cod galben. Nu este un scenariu sau vorbe în vânt. Apropo, și vântul își va intensifica puterea ajungând și la 60 de km la oră. Și să nu uitâm că de la 1 noiembrie, ieșim la săniuș. Mai exact, vine iarna în România.
Meteorologii spun că la finele acestei luni, vremea se schimbă brusc. Dacă miercuzi vom avea în jur de 10- 15 grade, joi dimineața ne putem aștepta la o diferență de temperatură de vreo 15 grade, adică, afară vor fi apele înghețate. Nu fiindcă ar minți meteorologii – vorba Andrei, Doamne ferește, ci fiindcă temperatura coboară grav – ca să nu spunem drastic. Și unde mai pui că prognozele spun că miercuri spre joi, adică 29 spre 30 octombrie, mercurul din termometre va ajunge la Reșița până la -4 grade Celsius.
Tot prognozele meteo spun că va fi cald și bine până prin 24 octombrie cu temperaturi de până la 15- 20 de grade, dar de la această dată, temperaturile vor scădea treptat.
Meteorologii se fresc să se avânte n prognoze pe termene de timp îndelungate, nu știm ce surprize ni se rezervă pentru iarna 2014 – 2015, dacă vom avea sau nu cod roşu cu ninsori abundente sau de temperaturi extrem de scăzute, dar este bine să avem buteliile pline, gazul plătit la zi și cămara plină de lemne. Să nu uităm că totuși, în zona noastră, avem o medie de cel puțin cinci viscole pe iarnă.
Gurile rele spun că dacă și această iarnă 2014 – 2015 va fi așa de grea pe cât a fost de călduroasă și caniculată această vară, atunci va fi bine. Să nu uităm că lunile ianuarie, februarie şi martie – 2014, au fost mult mai călduroase decât valorile medii anuale; la Reșița, la jumătatea lui februarie, erau înfloriți corcodușii iar ghioceii erau deja trecuți de la anul nou. Și încă ceva: la începutul iernii trecute, apăruseră prognoze și zvonuri despre o iarnă siberiană, ceva ca la poli, ce avea să se abată peste România. dar, n-a fost să fie.
Să dea Domnul ca și aceasta să fie la fel. Nu de alta, dar actuala conjunctură internațională când unii și alții se joacă după bunul plac cu robinetele de gaz, asa ar fi ce ne-ar mai lipsi: o iarnă al dracului de grea și de geroasă.
Și unde mai pui că, citând un clasic în viață: ,,iarna nu-i ca vara, domnilor. Hă hă hă”.
Să vă reamintim printr-un material video, că anul trecut, în 2013, prima zăpadă a venit pe Semenic abia la sfârșitul lui noiembrie când cabanierii începeau pregătirile pentru revelion.

[youtube id=”xhuc51BcHRQ”]
arhiva

Comentarii

comentarii