VIDEO Nouatati electorale – instruirea personalului

Directorul filialei Vest a Autorității Electorale Permanente, Nicolae Amzoi, a subliniat că față de anii trecuți, alegerile din 2016 au câteva elemente de noutate. În primul rând, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean s-a revenit la forma inițială, adică, acesta se va alege dintre consilierii județeni, prin votul indirect, iar primarii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin, cu cele mai multe voturi din circumscripția respectivă.

”Alte elemente de noutate se referă la introducerea sistemului informativ de monitorizare a evidențelor, pentru prevenirea votului ilegal. În acest fel, se vor elimina toate suspiciunile în ceea ce privește corectitudinea alegerilor. Pe fiecare secție de votare va fi un operator de calculator care va avea câte o tabletă, ce permite interogarea bazei de date din secțiile de votare respective.

Totodată, pentru prima dată față de alegerile trecute, Autoritatea Electorală Permanentă își constituie un Corp al experților electorali, din care se face tragerea la sorți atât pentru președinții de circumscripții, cât și pentru președinții Birourilor secțiilor de votare”, a precizat Nicolae Amzoi.

Comentarii

comentarii