Nunta la Cornereva – Petre si Maria si-au unit destinele dupa traditia strabuna VIDEO

Întoarcerea la tradiţiile străvechi devine o practică printre tinerii care îşi unesc destinele. Pe lângă costumele moderne moderne, de firma, straiele populare, obiceiurile legate de cel mai important eveniment din viaţa oamenilor, ritualurile pentru spor şi belşug în casă, sunt nelipsite de la petreceri.
Maria şi Petru Belcota, doi tineri din Cornereva, au ales un mod tradiţional de a sărbători cea mai frumoasă zi din viaţa lor. Au făcut nuntă românească autentică, dar şi cu elemente de modernism. Chiar suntem în 2018. Tinerii şi nuntaşii au respectat toate tradiţiile. Ei şi naşii, precum şi o mare parte dintre invitaţi, au fost îmbrăcaţi în haine moderne, dar nu au lipsit costumele populare purtate cu mare cinste şi mândrie – mai ales de femeile din Cornereva.
Locul ales a fost cel tradiţional – biserica şi căminul cultural din mijlocul comunei. Mirii şi nuntaşii au îmbrăcat haine de sărbătoare, dar n-au lipsit straiele populare, iar alaiul a pornit cu maşinile de la casa naşilor după mireasa, iar de acolo până la câteva sute de metri de centrul administrativ de unde s-a pornit pe jos.
A urmat ceremonialul religios susţinut de doi preoţi, după care, s-a ieşit la horă în faţa bisericii şi mijlocul satului.

În paşi de dans, mirii, naşii şi nuntaşii, s-au apropiat de căminul cultural. Sala de mese a fost împodobită ca în poveşti, în două culori – mov şi alb – cu buchete frumoase din flori naturale pe mese. Distracţia a început imediat cu o horă de vreo oră, după care, mirii, naşii şi nuntaşii, au trecut la masă. Meniul a cuprins preparate care – cu excepţia unor mezeluri fine de la aperitivul rece – au fost toate pregătite cu alimente din casă, din producţia proprie. Mâncare cu gust şi gustoasă – cu alte cuvinte.

Totul a fost la superlativ – de la aranjatul sălii și până la orchestră şi muzica de calitate. Orchestra a avut o misiune foarte grea fiindcă a cântat mai tot timpul. Asta fiindcă invitaţii au avut chef de joc tot timpul. Petrecerea a început la ora 16 şi s-a încheiat în zorii zilei, la cântatul cocoşilor. Si inca ceva – desi a fost o nunta traditionala, nu s-a strigat darul. Fiecare i-a cinstit pe miri cu cât a crezut de cuvință. Darul a fost pus intr-o micuță căbănuță din lemn aflată in fața mesei oficiale, masa mirilor si a nasilor.

Comentarii

comentarii