O piesă unicat de câteva zeci de tone, a intrat în zestrea edilitară a Municipiului Caransebeș VIDEO

locomotivaSe pare că 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va veni cu ceva foarte nou, dar și mare pentru caransebeșeni și nu numai. Nu vă spunem de la început ce este pentru a vă face puțin curioși.
Deci, ce-i mai lipsea Caransebeș – ului și acuma are? Dar, să o luăm metodic: aeroport are? – Are, parc cu sculpturi monumentale în lemn? – Are, sculpturi în marmoră? – Are, în andezit? – Are, centură rutieră? – Nu prea are sau mai exact, are din când în când, castru roman? – Are, episcopie? – Are, zeci de fântâni ornamentale, dar și cu apă potabilă are? – Are! Serbări medievale? – Are! Deci, pe toate acestea le are, plus drum european, plus locuri de muncă, plus terenuri pentru investitori. Ba mai este și nod feroviar unde se întretaie cursele trenurilor, dar ce-i lipsea cu adevărat, era tocmai ceva legat de calea ferată și transportul feroviar.
Acum și această problemă s-a rezolvat fiindcă din această săptămână, la Caransebeș a ajuns o locomotivă cu abur ceva mai specială.
O locomotivă aparţinând armatei germane din al II-lea Război mondial şi construită în anul 1944 pentru Armata Germană, a fost capturată în perioada războiului. Sovietici au declarat-o imediat captură de război și au încercat să o ducă în Rusia, numai ca ecartamentul căilor ferate rusești fiind diferit de stasul european, locomotiva a ajuns la Iaşi unde a intrat prin anii 50 într-un proces de reabilitare. Şi acum locomotiva mai păstrează pe ea plăcutele după această reabilitare. După reabilitarea de la uzinele Nicolina – Iaşi, în anii comunismului, locomotiva a fost repartizată depoului din Petroşani unde a parcurs peste 5.000.000 de km.
Fiind o locomotivă cu aburi, prin anii 1975, ea a fost scoasă din uz şi pregătită pentru casare. Locomotiva a staţionat 27 de ani în aer liber în Remiza Subcetate, fără nici o întrebuinţare, iar în urmă cu doi a fost transportată la Jimbolia unde ar fi trebuit să fie întreţinută şi protejată pentru expunerea ei ca piesă de muzeu. Ea a fost garată pe o linie moartă lângă gară din Jimbolia și din spusele autorităților de acolo, se dorea amenajarea unui mic muzeu în aer liber. Dar, cum de la vorbe la fapte este o cale lungă, locomotiva a cam stat în părăsire și abandon fără să fie pusă în valoare cu adevărat. Acest lucru se poate vedea după felul în care arată acum locomotiva adusă de la Jimbolia. Lucru inadmisibil dacă ținem cont de faptul că este un unicat și o piesă de patrimoniu.
În urmă cu câteva zile administratorul locomotivei, Societatea Naţională Căile Ferate Române şi-a dat acordul pentru mutarea ei în oraşul de pe Timiş şi Sebeş. Primarul din Caransebeş speră ca până la 1 decembrie să expună această locomotivă cu abur împreună cu un vagon de epocă, într-un scuar în zona Gării Caransebeş.
Locomotiva cu aburi construită în 1944 pentru Armata Germană, va îmbogăţi edilitar municipiul Caransebeş în zona Staţiei CFR.

Comentarii

comentarii

5 thoughts on “O piesă unicat de câteva zeci de tone, a intrat în zestrea edilitară a Municipiului Caransebeș VIDEO

  1. Muzeul din Jimbolia este infiintat in 2007!.Trebuia sa dati un search pe google si ati fi aflat!
    http://www.youtube.com/watch?v=TwCUvwk2mHM asa arata locomotiva anul trecut(imaginile spun tot.
    va mai dau dou linkuri pt a va putea face o idee:
    http://www.tion.ro/pedelistii-din-timis-ii-acuza-pe-liberalii-din-caras-ca-au-luat-cu-japca-o-locomotiva-de-patrimoniu/1336077
    http://adevarul.ro/locale/timisoara/jimbolia-1_523eeacbc7b855ff56b108a9/index.html

  2. asa arata o locomotiva care nu a fost intretinuta? Dle editor chiar esti un nesimtit fara margini si…….(mesaj moderat). O gramada de oameni au lucrat la refacerea acelei locomotive. ACEASTA LOCOMOTIVA FACEA PARTE DIN MUZEUL DELA JIMBOLIA!!!!

    Editor
    Multumim pentru aprecieri, asemenea va dorim si noi dv și avem, culea- aceiași părere despre dv.
    Referitor la felul in care arată locomotiva – lasați/o mai moale, imaginile spun tot. Muzeu la Jimbolia? Nu am auzit de așa ceva și nici alți cititori nu cred să aibă știință de un muzeu la Jimbolia. Daca exista acest muzeu/ absolut nimeni nu mai putea lua nimic de acolo fiindca …era obiect de inventar. Dar așa, în situația actuala, locomotiva-proprietate a CFR, a fost predata cuiva care stie ce are de facut cu ea. Ca se vroia , ca se dorea, ca parca, barca, poate si alte intentii laudabile…..este plin podul. Faptele domnule, faptele vorbesc.

  3. Pe infofer.ro se obtin informatiile privind Mersul Trenurilor actualizat. Am vazut in strainatate gari fara personal de serviciu. Nici un casier, nici un impegat, automate pentru eliberarea biletelor, camere de luat vederi. Acolo trebuie sa ajunga si tara noastra ca vrem sau ca nu vrem.

  4. Ce nu are Caransebesul, va spun eu dar vina nu e a primarului ci a regionalei CFR Timisoara. Gara CFR cARANSEBES, cu toate ca leaga magistrala Bucuresti – Timisoara de capitala Caras-Severinului, Resita, nu are un telefon de INFORMATII. Astfel, unii calatori sau pierd legaturile stand in gara ore lungi asteptand urmatorul tren sau vin la gara cu un timp, uneori, de ore intregi, inaintea sosirii trenului buclucas. Chiar si biroul de informatii din gara s-a desfiintat, informatii, deseori, dezinformatii, se dau de casierele de serviciu!! Un telefon in TURN ar fi de folos!

Comments are closed.