Obicei atipic în Banatul Montan – Berbecii de la Slatina Timiş VIDEO

Obicei atipic în Banatul Montan – Berbecii de la Slatina Timiş. Intrarea în postul Paştelui a fost marcată în satele din Banatul Montan prin ritualuri tradiţionale, cu măşti, alai, muzica şi voie bună. La Slatina Timiş încă se mai păstrează un obicei străvechi, Alaiul berbecilor, ce îi are drept protagonişti pe tinerii satului. Sărbătoarea, cunoscută sub numele de „Alaiul berbecilor”, a adunat şi anul acesta suflarea satului. Zecile de participanţi, care conform tradiţiei s-au mascat şi au mers la urât prin sat, fac o gălăgie de nedescris, dansează și primesc în dar de la săteni ouă, slănină, brânza, cârnaţi şi ţuica. În schimbul lor, femeile rup lana din blană berbecilor. Cu aceasta lână se afumă adolescenţii pentru a fi virili. Cu toate aceste produse primite de prin sat, seara se va face o petrecere la care participa toţi tinerii din sat. Apoi, intra şi ei în Postul Paştelui. Aceasta este perioada în care creştinii trebuie să respecte câteva reguli stricte în ceea ce priveşte mâncarea, băutura şi distracţia.

 

Deşi sunt răspândiţi peste tot prin Europa, tinerii din Slatina Timiş nu lasă obiceiurile străvechi să dispară. În fiecare an, înainte de intrarea în postul Paştelui, revin acasă pentru a organiza Alaiul berbecilor, un ritual cu măşti ce se organizează atât în comunitatea catolică de aici, cât şi în cea ortodoxă.

Costumaţi în berbeci, tinerii cutreiera satul pentru a alunga spiritele rele. Alaiul berbecilor şi măştile cât se poate de înspăimântătoare ale tinerilor au drept scop alungarea spiritelor rele din sat şi pregătirea pentru Postul Paştelui. La final, toate trupele de berbeci se strâng într-o cruce de drum unde vor lepăda masca și cojocul. Acesta va fi pus în pod până la anul.

Obicei atipic în Banatul Montan – Berbecii de la Slatina Timiş. Visul oricărui băiat, este acela că atunci când va împlini 14 ani, va fi primit şi el în ceata berbecilor. Petreceri şi baluri au loc, înainte de intrarea în postul Paştelui, în multe zone ale Banatului Montan, sub diferite denumiri: Balul Leoarfelor, Babele sau Nunta Cornilor.

Comentarii

comentarii