Obiceiuri și tradiții în Banatul de munte – Fașancul la Padina Matei VIDEO

De cum a început Postul Mare, începe și Săptămâna Neroadelor în Banatul Montan. La Ciclova umblă „Urșii”, în Slatina Timiș își fac de cap „Berbecii”, pe Valea Almăjului să desfășoară „Nunta Cornilor”. La Moldova Nouă și în localitățile din Valea Carasului de de pe Clisura Dunării, umblă „Fășancul”.

Obiceiuri vechi de când lumea, mascați și voie bună pe Valea Carașului. Cetele de mascați, au umplut de voie bună și bucurie casele oamenilor. La fel a fost și în satul Padina Matei, comună Gârnic.

„Farsangul”, „Fășnacul” sau „Fashingul” sunt obiceiuri vechi, românești, care completează calendarul pascal. Pe planul culturii populare, începerea Postului Mare este marcată prin distracția care se face înainte de post. În Banatul de munte, dar și în zonele cu populație catolică, acesta poartă numele de „Fășanc”.

La Padina Matei, este de fapt, un carnaval al întregului sat, la care tinerii se maschează, după care umblă prin sat de la poartă la poartă după daruri și bani. După ce ocolesc satul, alaiul de mascați, se adună în centrul satului pentru a sărbătorii trei zile la rând, conform obiceiului din această zonă a Banatului Montan.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii