Oravița, orașul vechi – soluții pentru viitor

Seria conferințelor “Oravița, orașul vechi – soluții pentru viitor” a fost inaugurată astăzi, 13 aprilie 2016 la Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravița, prima dintre conferințe având drept teme habitatul vechi și modern al Oraviței, punctări cronologice ale dezvoltării orașului, importanța primului teatru în cadrul acestei urbe precum și descrierea elementelor arhitectural-urbane plecând de la identificarea originii lor, urcând apoi pe scara evolutivă a acestor elemente spre definitoriul stilului arhitectural orăvițean.

Izvoarele antice și mărturiile evului mediu despre habitatul orăvițean sunt concretizate la 1697 de menționarea in “Conscriptio Districtuum” – Luigi Ferdinando, conte de Marsigli, a localității Oravita; această atestare documentară a orașului va concura la ridicarea micuței localități a Banatului Montan spre importanța cuvenită poziției și resurselor, douăzeci de ani mai târziu, după ce Carol al VI-lea include regiunea Banat în teritoriile administrate de Casa de Habsburg, habitatul orăvițean urmând să cunoască o dezvoltare industrială și urbanistică fulminantă. Noile industrii ce se creează în Oravița și imprejurul ei obligă la construirea orașului de această dată în stilul arhitectural al barocului târziu (barocul vienez), elemente ale acestui stil arhitectonic putând fi observate cu ușurință pe clădirile ce compun partea montană a urbei, în paralel cu dezvoltarea socială, culturală și demografică. Ascensiunea economică și socială a Oraviței coroborată cu locul special deținut de orașul nostru în vederile vieneze conduc inevitabil și la construirea bijuteriei arhitectonice, emblema de azi a fostei capitale a Cărașului, ”Orawitzaer Burgtheater” – copia fidelă a ”Burgtheater”-ului din Viena, actualmente Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”, monument de istorie, artă și arhitectură, clădire de patrimoniu cod LMI-CS-II-m-A-11154. Farmecul arhitectural al epocii barocului vienez este cel mai bine reliefat de către compartimentarea și organizarea spațiilor precum și de butaforia teatrului nostru, admiratorul putând conștientiza valoarea, locul și importanța localității Oravița pe harta Europei Centrale.

Conferința susținută de prof. dr. Ionel Bota a adus la cunoștință momente din cronologia orașului în care au fost evidențiate lucruri știute dar, mai ales, au fost relevate publicului amănunte deloc cunoscute, în special din domeniul ornamentării specifice a construcțiilor civile și culturale din perioada de vârf a imperiului precum și elemente ce definesc arhitectura urbană în vederile specialiștilor vienezi și modei acelei vremi. Pentru păstrarea originalității acestor construcții și pentru punerea lor în valoare primăria a identificat clădirile istorice, acestea urmând a fi placate cu inscripții identitare.

Seria conferințelor continuă, temele abordate putând fi dialogate cu publicul spectator ce dorește să opineze sau să obțină informații suplimentare asupra punctelor dezbătute.

”Pentru a cunoaște: citește, ascultă, ințelege, participă”. Intrările sunt libere.

Preluare fb Primaria Oravita

Comentarii

comentarii