PAPA BENEDICT AL XVl-LEA SE RETRAGE

papa-300x300Papa Benedict al XVI lea se va retrage de pe scaunul pontifical la 28 februarie. În acel moment se va declanşa procedura de alegere a unui nou papă.

Decizia este una neobişnuită. Motivul retragerii ţin de probleme de sănătate, papa Benedict împlineşte în aprilie 86 de ani şi declară că nu mai are suficientă energie ca să-şi ducă la bun sfîrşit îndatoririle. “După ce mi-am examinat conştiinşa în faţa lui Dumnezeu, în diverse rînduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza avansării în vîrstă, nu mai sunt apte să exercite de maniera adecvată misiunea de a conduce Biserica Catolică” transmite papa, potrivit unui purtător de cuvînt de la Vatican.
Retragerea Papei înseamnă însă nu numai alegerea unui alt suveran pontif, ci în mod cert şi o altă modalitate de a vedea misiunea urmaşului Sfîntului Petru. Tradiţia catolică spune că papa rămîne în fruntea Bisericii pînă la moarte. Fostul cardinalul Ratzinger, ales papă la vîrsta înaintată de 78 de ani, a hotărît altfel. Iar urmările acestui gest pot fi nebănuite.
Alegerea sa, considerată un omagiu adus lui Ioan Paul al II lea, de care era foarte apropiat, a întărit schimbarea reprezentată de alegerea unui papă din afara Italiei. După un papă polonez, lumea catolică a primit prin Joseph Ratzinger, un papă german. Va urma un papă african? Sau latino-american?

Comentarii

comentarii