Parada portului german la Resita 2018 – Jubileu 300 de ani VIDEO

Jubileul de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan şi cu germani a fost marcat, sâmbătă, la Reşiţa, printre altele, şi printr-o paradă a portului popular al acestei etnii.

„La Reşiţa se desfăşoară cea de-a XXIV-a ediţie a paradei portului popular german. Ne bucurăm că, alături de noi, sunt oaspeţi veniţi din toate colţurile Banatului şi din întreaga ţară, cum sunt cei din Ardeal, Bucovina sau din Bucureşti. Manifestarea a cuprins, pe parcursul zilei, şi o expoziţie dedicată celor 30 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, vernisajul expoziţiei de fotografii Delta Dunării, cu fotografii realizate de dr. Klaus Fabritius, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică”, a declarat vicepreşedintele Fotrumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Christian Chioncel.

De asemenea, la Reşiţa a avut loc şi prezentarea volumului Fascinaţia Deldei Dunării, ce îi are ca autori pe Klaus Fabritius şi dr. Mircea Gogu Bogdan. Ziua a început cu un concert de promenade, susţinut de fanfara din Caransebeş, la Biserica Romano-Catolică Maria Zăpezii şi o sfântă liturghie, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan şi cu germani (1718 – 2018), dar şi cu ocazia organizării, la Reşiţa, a celei de-a XXIV-a ediţie a paradei portului popular german. Parada s-a desfăşurat pe traseul Biserica romano-catolică Maria Zăpezii – Casa de Cultură a Sindicatelor – Parcul Cărăşana, până la Monumentul dedicat deportaţilor germani în fosta URSS, unde au avut loc rugăciuni ecumenice şi depunere de coroane de flori, în amintirea celor deportaţi între ianuarie 1945 – decembrie 1949, pentru aşa-zisa muncă de reconstrucţie a Uniunii Sovietice.

Seara, la Centrul Social Frederic Ozanam au fost marcaţi 175 de ani de la naşterea şi o sută de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Peter Rosegger, acţiune urmată de un program de dansuri populare germane.
În paralel, la Biserica romano-catolică Sfântul Francisc de Assisi, din Sasca Montană, a avut loc cea de-a 267-a liturghie festivă de hram şi un program cultural.

Manifestările fac parte din acţiunile organizate cu ocazia Decadei Culturii Germane din Banatul Montan, ajunsă la cea de-a XXVIII-a ediţie, care se va încheia pe data de 14 octombrie.

Comentarii

comentarii