Părțile bune ale izolării: agricultorii și-au lucrat mai cu spor grădinile în Banatul de Munte VIDEO
Marea majoritate a bănățenilor care au fost plecați la muncă peste hotare, s-au întors în țară. Și continuă să o facă. Pandemia de Covid 19, le-a dat peste cap planurile de viitor la mulți. O mare parte din cei plecați prin „a lume” sunt din satele din Banatul de Munte. Lunile de izolare, i-au făcut pe oameni să se reapuce de agricultură. Dovada sunt grădinile din spatele caselor şi terenurile din luncile de pe marginea Râului Nera care sunt toate lucrate. Asta după ce ani buni, multe dintre ele au fost abandonate din cauza lipsei mânii de lucru și au fost năpădite de buruieni.
De voie de nevoie, cei care au pământ, au pus mâna pe sape şi le-au lucrat mult mai mult ca în alți ani. Dacă până acum se vedeau de la an la an tot mai multe terenuri abandonate, în acest an și începând de anul trecut mai ales, bănățenii au lucrat şi ultima bucată de teren. Criza provocată de Covid 19 reprezintă o bună oportunitate pentru relansarea agriculturii de subzistență. De multe lucruri se pot lipsi oamenii, dar de mâncare nu se pot lipsi. Vorba aceia din bătrâni: ” de frig te ascunzi î casă, dar de foame ieşi în drum”.
După ce vezi grădinile bănățene, îți dai seama că România are avantaje certe pentru a acoperi o bună parte din necesarul de alimente din UE. Este necesar urgent de o analiză serioasă, investiții de stat, ceva modificări de legislație prin care țăranii să fie încurajați să îşi valorifice produsele. Este necesară atragerea investițiilor private româneşti şi străine astfel încât să exploatăm această oportunitate. Depresiunile din Banatul de Munte, au cel mai bun sol din România pentru grădinărit. Aproape 40% din populația Banatului trăieşte în mediul rural, peste 25% fac agricultură, iar contribuția la PIB a acestui sector este inexistentă.
Adi Neagu