RESITENII PE URMELE LUI BRÂNCUŞI, LA CEAS DE SĂRBĂTOARE

Patruzeci de elevi din clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa, cărora li s-au alăturat şi preşcolari de la Grădiniţa Colegiului Naţional “Mircea Eliade” au pornit vineri, 19 februarie 2016, spre ţinututrile gorjene. Scopul excursiei a fost familiarizarea cu locurile natale ale marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, într-o zi de Sărbătoare Naţională a românilor.

,,Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului” i-au impresionat pe elevii reşiţeni, care au avut ocazia să prezinte, la faţa locului, proiectele pregătite şi care vizau viaţa şi opera lui Brâncuşi. Momentele au fost cu atât mai intense cu cât copiii cărăşeni au avut privilegiul de a participa la manifestările organizate în oraşul lui Brâncuşi de către oficialităţile judeţului Gorj, fiind, de altfel, singurul grup de elevi de clasă primară prezent la acestea.

Otilia Sava, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, prezentă la Târgu Jiu, le-a vorbit despre legătura lui Brâncuşi cu armata, despre opera sa care s-a dorit un omagiu adus eroilor neamului, căzuţi în Primul Război Mondial. După ce au atins ,,Coloana Infinitului”, copiii au urmat ,,Calea Eroilor” şi au ajuns în parcul în care au intrat pe ,,Poarta Sărutului”, s-au plimbat pe ,,Aleea Scaunelor” şi s-au aşezat la ,,Masa Tăcerii”, fiind martori, din nou, la aceleaşi manifestări.

O ,,Masă a Tăcerii” plină cu garoafe roşii a făcut, însă, diferenţa, reprezentând şi cea mai emoţionantă imagine a acestor festivităţi care au avut o mare doză de formalism. Şi dacă tot vorbim despre punctele slabe ale manifestărilor dedicate împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, tot aici am putea încadra şi faptul că la locul de baştină al sculptorului am găsit uşa casei încuiată. Copiii au umplut curtea casei de la Hobiţa, au dus acolo sufletele lor curate şi au povestit ceea ce ei au pregătit despre satul natal şi despre familia lui Brâncuşi, dar au trăit şi surpriza neplăcută de a găsi o casă închisă, deşi ajunseseră acolo în timpul programului de vizitare. Dincolo de asta, însă, au ştiut să dea viaţă emoţiilor şi să simtă frumuseţea locului în care se aflau.

Despre panduri şi despre Tudor Vladimirescu, despre domniile din Ţara Românească, dar şi despre ce a însemnat viaţa monahală de-a lungul timpului, au aflat vizitând mănăstirile Lainici şi Tismana. Numele lui Brâncuşi a fost pe buzele tuturor, iar la Tismana au aflat că denumirea iniţială a operelor care compun Complexul Monumental de la Târgu Jiu ar fi fost Poarta Raiului, Masa Apostolilor Neamului, Coloana sacrificiului infinit. Vizitând un oraş în sărbătoare, elevii reşiţeni s-au aflat mai aproape de Brâncuşi, înţelegând valoarea sa incontestabilă şi propunându-şi să descopere mai multe despre artistul gorjean. Poate chiar să continue să-l caute mai departe, în atelierul în care a creat mai mult de cincizeci de ani, la Paris…

Excursia, organizată de cadrele didactice Cristina Ardeleanu, Viorica Vîrtopeanu şi Florentina Băncănău, face parte din proiectul educaţional „Tărâm românesc, de ieri, de azi, dintotdeauna”, care îşi propune descoperirea adevăratelor valori româneşti, a oamenilor de seamă şi a locurilor impresionante prin frumuseţea lor.

A consemnat, profesor Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii