Actualitate

Peisaj selenar în Clisură – Dunărea la cote minime în amonte de Porțile de Fier VIDEO

Paradox pe Dunăre; în timp ce în aval de Porțile de Fier Dunărea este ,,sub cod galben de inundații” sau chiar portocaliu pe unele tronsoane, în amonte de barajul de la Porțile de Fier, mai ales în Clisură în zona Berzasca și până la Moldova Nouă, nivelul apei este foarte scăzut.

Explicația ar fi aceea că, dar de fapt, exista două variante de răspuns: fie hidrocentralele uzinează masiv, fie apă a fost deversată controlat. Să ne reamintim că în urmă cu doi – trei ani, în perioada când peștele depune icre, malurile Dunării au rămas uscate în urma uzinării haotice la hidrocentrala de la Porțile de Fier. În urma unor neînțelegeri dintre energeticienii sârbi și români, se ajunsese la o uzinare atât de puternică încât Dunărea scăzuse cu câțiva metri buni. Icrele peștilor s-au uscat la soare, iar în bălțile rămase au eclozat ouăle, dar puietul de pește a murit. Acest lucru se întâmpla la începutul lunii mai.

Localnicii spun că s-a apelat la această măsură de golire controlată a barajului fiindcă probabil se așteaptă ca Dunărea să intre în țară cu un debit mult mai mare decât ar fi normal. Oamenii mai spun că de mulți ani nu a mai fost Dunărea scăzută așa de tare, dar că este bine că s-a luat această măsură acum, până ce peștele nu a apucat să depună icrele pe ierburile de pe mal.

Din păcate, satul lacustru de la Berzasca a devenit acum cât se poate de pământean, dar peisajul este frumos și interesant și așa.

Comentarii

comentarii

Comentariile sunt închise.