Peisaje de poveste pe Valea Rudăriei, după ce morile pe apă au fost oprite de suflarea rece a gerului VIDEO

Peisaje de poveste pe Valea Rudăriei, după ce morile de apă au fost oprite de suflarea rece a gerului. Judeţul Caras Severin este aşezat pe cela patru mari văi ale Banatului Montan: Valea Bistrei, Valea Timisului, Valea Carasului şi Valea Almajului. Sau, Tara Almajului, cum i se mai spune fiindcă aici vorbim de o zonă cu adevărat deosebită unde oamenii mai trăiesc ,,în lumea lor”.

Adică – curat şi sănătos aşa cum o făceau acum 200 de ani. Ne referim aici la obiceiuri şi tradiți, nu la influenţa lumii moderne. Oriunde aţi merge, în orice aţi apuca-o în Valea Almajului, peste tot găsiţi ceva de văzut. Este o zonă unică, mirifică și curată fiindcă aici nu a pătruns nici măcar calea ferată.

 Exista doar DN 57 ce intra în vale prin Defileul Minisului şi iese în capătul celălalt prin Cheile de gresie ale Iablanitei.

Cheile Rudăriei ne-au întâmpinat cu coloanele de cristal şi sculpturile făcute de frig în apa îngheţată a cascadelor de la stăvilarele morilor sau de pe versanţii Munţilor Locvei. Fiind o iarnă aşa de grea spre sfârșitul ei, morile de la Rudăria sunt toate oprite. Parcă ghiată a oprit şi timpul în loc fiindcă zăpadă are aproape 40 de cm în unele locuri, iar rotile morilor au încremenit în strânsoarea de gheață ca în fotografiile artiștilor fotografi.

Cu tot frigul, ghiată şi zăpada de pe drum, şi acum la vreme de iarnă grea, turiştii vin să vadă morile. Nu prea mulți, dar vin.

Morile sunt ferecate de iarnă în sarcofagii de gheaţă şi omăt, uşile sunt închise şi singurul lucru ce ne-a mai rămas de făcut a fost să ne săturam privirile şi inimile de ceea ce am văzut chiar şi acum în toiul iernii în minunata şi mirifica Țară a Almăjului.

Gerul din ultima perioadă a transformat morile de apă de la Rudăria într-un adevărat muzeu al poveștilor sculptate de ger în gheață. Aflate în inima Văii Almăjului, mai precis în Comună Eftimie Murgu, morile pe apă uimesc din nou localnicii și turiștii care ajung în această zonă.

Scurgerea apelor către ciutura morilor a fost oprită și încleștată de gerul din ultima perioadă. De câteva zile bune temperaturile din termometre sunt cu mult sub zero grade. De jur împrejurul morilor, s-au format munți de gheață ce îți dezvăluie un peisaj cu adevărat mirific. Clocotul apelor a fost încremenit în cleștarul gheții. Chiar și pe stâncile din jur s-au format perdele de gheață, care pot fi admirate în această perioadă de către trecători. 

Vara, morile oferă un tablou minunat în această zonă mirifică. La morile vechi de sute de ani, încă se macină boabe de porumb și de grâu pentru pâine și mălaiul oamenilor și uruiala animalelor, iar turiștii sunt fascinați de cum au reușit localnicii să le păstreze sute de ani în timp aceste bijuterii pe apă.  Acestea sunt proprietatea privată a sătenilor, o moară are mai mulți proprietari care poartă titlul de rândaș. Acest numele vine de la ,,rândul de măcinat la moară” – rânduială respectată strict.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii