Peisaje pitorești de toamnă colorată la Eftimie Murgu pe valea morilor pe apă din Cheile Rudăricăi VIDEO

Turiştii s-au mai rărit, dar cei ce iubesc natura au ocazia să viziteze un loc unic, un loc în care făina de mălai se produce ca în urmă cu sute de ani. În Romania există un loc unic în această parte a Europei, este un adevărat simbol al dăinuirii tehnicii populare românești. Este vorba de Valea râului Rudărica din comuna Eftimie Murgu din Valea Almăjului, valea tehnicii populare almăjene – cum i se mai spune.

Pe Valea pârâului Rudărica regăsești binecuvantarea naturii cu măiestria de pictor a toamnei până în cel mai mic detaliu. Suntem în plină toamnă, iar frumusețea locului din această zonă te face să crezi că totul este poleit cu „aur și rugină”. 

Toamna a transformat pădurea peste noapte stropind-o cu  auriu, roșu, ruginiu, maroniu sau galbem pai. Pe ici pe colo, încă se mai vede verdele frunzelor de mur și ferigă. Apa cristalină ce se rostogolește peste bolovani și lemnul care căptușește fiecare moară de-a lungul Rudăricăi. Peisajul este de vis.

Turiștii care ajung în zonă în această perioadă, rămân fascinați de frumusețile ce le oferă această zonă binecuvântată de Dumnezeu și pusă în valoare de țăranul autentic român. De-a lungul cheilor pe malul pârâului Rudărica, se află încă în sare de funcțiune cele 22 de mori pe apă care  au ținut pasul cu vremea.

Fiecare moară are un nume și o poveste unică pe care o auzi din gura rândașului care macină boabe de porumb în ziua respectivă.

Despre morile de la Rudăria s-a scris pagini întregi, dar ce vă povestesc aici în câteva cuvinte nu se compară cu ceea ce vezi dacă treci prin zonă. 

În momentul de faţă, după sute de ani și bătăliile cu stihiile și forțele dezlănțuite ale naturii, la Eftimie Murgu – Rudăria pe numele ei vechi – au mai rămas 22 de mori, răsfirate pe o lungime de câţiva kilometri de-a lungul firului de apă al Rudăricăi. Satul ,,Morilor pe Apă” este atestat documentar din anul 1241, iar primele 8 mori sunt consemnate oficial în anul 1722.

Fiecare moară își are istoria și poveștile ei. Se spune că, dacă într-o noapte cu lună plină intri într-o astfel de moară şi ai norocul ca piatra morii să se învârtă invers, dimineaţa următoare constaţi că ai întinerit. Fiecare moară de pe Valea Rudăriei are propria poveste, numele arătând şi „năravul”.                                                                 
Îndărătnica, macină greu şi este mai greu de stăpânit. Roșoane, îşi are numele legat de povestea unui moş devenit vârcolac şi care, blestemat de o zână pentru că a ucis o fată, a trebuit să sape cu ghearele şi dinţii un tunel, drept pedeapsă pentru fapta sa.       

                                             
Ţarina e lăturalnică şi măcina chiar în câmp- chiar aşa se pare, căci apa râului este ascunsă privirii. Celelalte mori, au denumirea după rândaşii care macină la ele: Trăiloane, Firiza, Roșoane, Popeasca, Maxinoane…

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii