Pericol la granita judetului – Pesta porcina semnala in Gorj

Pericol la granita judetului. Prezența virusului pestei porcine africane la granița Județului Caraș-Severin a alertat autoritățile din Banatul de munte. Primarilor cărășeni le-au fost prezentate măsurile de prevenţie şi combatere a PPA.

Prezența virusului Pestei Porcine Africane în județul Gorj a alertat autoritățile cărășene, care au convocat o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Caraş-Severin a cărei temă principală a fost prezentarea măsurilor de prevenţie şi combatere în judeţul Caraş-Severin a pestei porcine africane. Până în momentul de față în Banatul de munte nu există nici măcar suspiciuni cu privire la prezența virusului. Însă cazurile apărute în județul Gorj, au alertat autoritățile din Banatul montan.

Primarii prezenți la această ședință au ridicat o serie de probleme cu privire la legislație, avizele ce trebuiesc primite dar și la transportul animalelor

Virusul care produce pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3 până la 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute. PPA devine evidentă la formele pre acute sau acute. Semnele care indică infecției includ: prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade, prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului, animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică , voma, diaree, scurgeri din ochi, animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire. Rata de mortalitate a suinelor cu pestă porcină africană este de 100% la rasele domestice.

Comentarii

comentarii