Perla turismului din Banatul Montan, Cascada Bigăr, s-a prăbușit pe jumătate VIDEO

Perla turismului din Banatul Montan, Cascada Bigăr, s-a prăbușit pe jumătate. Tragedie pentru turismul bănăţean şi românesc. Cascada Bigăr, perla turismului din Banatul Montan în ultimii ani, cea mai căutată și promovata atracție turistică din România, promovată la nivel mondial, s-a prăbușit în această după amiază, la ora 18 şi un sfert. Clopotul de calcar, clopotul de piatră al cascadei, s-a prăbușit în apele Minișului.

Acest eveniment s-a petrecut sub ochii turiștilor și al angajaților Parcului Național Bigăr. Oamenii au văzut cum la un moment dat, ca într-un film sf, bucata de stâncă de câteva tone, se desprinde încet, se înclină, apoi, cu un zgomot puternic, s-a prăvălit în apele Bigărului.

Oamenii au rămas muți de uimire, nu le venea să creadă ce s-a întâmplat și astea toate, sub ochii lor. Acum, toată speranța lor este într-o posibilă restaurare.   

Cascada a rezistat la două inundaţii catastrofale în primăvara anului trecut și acum 5 ani, când apele umflate de ploile torențiale și viiturile de pe munte, s-au abătut asupra ei. Cascadă a scăpat, a trecut cu bine, dar acum, a căzut. Vezi imagini aici.

Vinovaţi se pare că ar fi și cei care au intervenit acolo, adică oamenii. De ani de zile, o mare parte din apa izbucului Bigăr, a fost deviată spre păstrăvăria Miniș aflată în aval, la aproximativ un km de cascadă. Acest lucru a afectat echilibrul natural. Practic toate procesele fizice şi chimice, au fost date peste cap de intervenţia omului. Debitul mic al apei, a dus la depuneri excesive de calcar şi de travertin pe partea din față, pe clopotul cascadei. Acesta s-a îngreunat din ce în ce mai mult, și la un moment dat, s-a fisurat baza de care era prinsă stânca celebră acoperită cu mușchi. Sar acest lucru urmează să-l stabilească specialiștii geologi.  

Cascadă a atras mii de turişti de când a fost promovată la nivel mondial de un site şi o revistă de turism Mai mulți investitori au dezvoltat zona, acolo au apărut parcări, localuri, au fost atrase  fonduri europene pentru proiecte turistice. Acum, baza, motivul principal, nu mai exista.

Această cădere de apă de vreo 12 metri nu impresionează prin mărimea ei, ci prin unicitatea să: un clopot din calcar învelit în mușchi peste care se scurge apa Izbucului Bigăr. Dintr-un top 8 al cascadelor unice în lume, Cascada Bigăr a ieșit pe locul fiind catalogată Cea mai frumoasă cascadă din lume în clasamentul „Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani de la The World Geography. Acest lucru a fost apreciat de iubitorii de natură și excursii și an de an, renumele cascadei a crescut, de ea aflând tot mai multă lume.

În ultimii trei ani, în zonă s-au făcut o serie de modernizări: a fost amenajată o potecă ce urcă până la izbuc și Grota lotrilor, dar și o scară ce coboară la baza cascadei – locul din care cascada oferă o privelişte unică.

Un reportaj in exclusivitate de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Perla turismului din Banatul Montan, Cascada Bigăr, s-a prăbușit pe jumătate VIDEO

  1. Uraaaaaaaaaa … sper ca acum scapam de cohortele de turisti care incurcau toata circulatia pe drumul Anina – Bozovici iar in zona cascadei isi faceau de cap ca si cum ei ar fi fost acolo buricul pamantului, mana cereasca … etc.
    Sper ca totul sa revina in zona aia ca inainte de ’89 si in anii ’90 … inceputul anilor 2000 cand nu eram invadati de cohorte de turisti din rumania.

Comments are closed.