Placă comemorativă în cinstea lui Gheorhe Dulău, la Micheerchi- UNGARIA

Duminică, 08 februarie 2015, la Micherechi, comună majoritar românească din Ungaria, a avut loc manifestarea festivă de dezvelire a unei plăci comemorative. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirii a 10 ani de la trecerea în nefiinţă a ilustrului învăţător şi om de cultură local Gheorghe Dulău. Festivitatea s-a desfăşurat la Casa de cultură din localitate, care poartă numele celui evocat.

Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Românesc Micherechi, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU). La manifestare au participat printre alţii domnul Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului, Bertold Netea, viceprimar, Eva Iova, redactor-şef al publicaţiei „Foaia Românească”, Tiberiu Boca, Ştefan Oroian şi Rita Pătcaş, membrii ai prezidiului UCRU, prof. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Româneşti Judeţene Csongrad, Ana Sarkozy şi Angelica Puşcar, directorul şcolii, respectiv grădiniţei din Micherechi.
Manifestarea, prezentată de Ana Sarkozy, a cuprins în partea de început, dezvelirea plăcii comemorative, de către primarul localităţii şi prof. Ana Dulău, fiica celui evocat.

PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu pr. Ioan Bun, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Micherechi, au celebrat o slujbă de sfinţire a plăcii.

Despre personalitatea lui Gheorghe Dulău au vorbit Bertold Netea, PS Siluan, Eva Iova, Gh. Petruşan şi Tiberiu Boca. Printre altele, acest ilustru înaintaş al Micherechiului, învăţător la şcoala din localitate, a fost un veritabil promotor cultural al localităţii, care a înfiinţat primul ansamblu de tradiţii şi obiceiuri populare în Micherechi, în anul 1948, poet popular şi un fotograf iscusit, care a surprins în mii de fotografii imaginea satului de odinioară, cu instantanee surprinzând momentele principale ale vieţii (botezul, nunta, plecarea la armată, înmormântarea, etc.)

Manifestarea a adus în atenţia publicului prezent un film documentar despre viaţa şi activitatea lui Gheorghe Dulău, realizat de către Tiberiu Boca în anul 2001, care a cuprins şi un interviu cu „domnul Dulău”, aşa cum acesta era numit de către săteni.

Comentarii

comentarii