VIDEO Povestea merge mai departe – Început de Advent

În 27 noiembrie, credincioşii catolici de rit apusean (latin) intră în perioada numită Advent. În organizarea actuală a liturgiei romane Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Anul acesta prima duminică de Advent va fi 27 noiembrie. Adventul este o perioadă premergătoare Crăciunului şi corespunzătoare Postului Crăciunului. Termenul latin „adventus” înseamnă „sosire” şi semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.
https://youtu.be/oUb8ySdERKs
Caracteristică pentru lăcaşele de cult şi casele creştinilor catolici, este coroniţa de advent. Acesta este de fapt un ornament tradiţional pregătit din ramuri de brad, conuri şi- cel mai important amânunt, patru lumânări de culoare violet. Acestea se aprind în fiecare duminică ce precede Crăciunul pe rând, una câte una. ,,Aprinderea lumânărilor, simbolizează creşterea luminii care ajunge la împlinire în Noaptea Sfântului Crăciun, atunci, când adevărata Lumină, Isus Cristos, se naşte pentru mântuirea lumii „ spune părintele paroh Simon Ciubotariu de la biserica catolică din cartierul Govândari.
Creştinii catolici sunt chemaţi şi în acest fel la veghe, reculegere şi rugăciune.
Cei mici primesc în dar ,,Calendarul de advent”. Acesta este o cutie în forma unei căsuţe pe care sunt marcate toate zilele lunii decembrie. În spatele fiecărei zile, într-un mic buzunar, se ascunde o bomboană, o ciocolăţică sau o bucăţică de turtă dulce.
,,Tradiţia spune că cei mici trebuie să spună o scurtă rugăciune şi dacă au fost cuminţi, primesc dulcele ce se ascunde acolo. În acest fel, ei învaţă cum să calculeze sosirea Crăciunului şi mai ales, despre însemnătatea acestei sărbători” spune Ilse Niess din Reşiţa.
În cele patru săptămâni de post care anticipează Naşterea Domnului, sunt săptămâni în care creştinii vor încerca să facă mai mult bine, să ceară iertare dacă au greşit cuiva şi să îndrepte toate lucrurile rele săvârşite.
Pe lângă ornamentele cu care se decorează casa şi reţetele noi de prăjituri cu scorţisoară şi turte dulci preparate pentru întâmpinarea Moșului. Conform tradiţiei, atât cei mici cât şi cei mari confecţionează calendare de Advent.

Iată ce spune și una dintre cititoarele noastre, Lia Hohn, ce trăește de ani mulți, chiar foarte mulți, în Ingolstadt: ,,Cum este atmosfera în cele câteva săptămâni de dinaintea Crăciunului, aici in GERMANIA.

Această perioadă, Adventul – adică cele patru săptămâni care precedă Crăciunul – este poate cea mai frumoasă din tot anul.

Cuvântul Andent vine din latină şi înseamnă venire, întâmpinare, şi este vremea în care aşteptăm, şi ne bucurăm, de naşterea lui Iisus. Iniţial, au fost 6 săptămâni de post, precum în ritul ortodox. Forma actuală de sărbătorire a Adventului, cu cele 4 săptămâni, datează, în lumea Occidentală, din secolul 7. Obligativitatea postului a fost ridicată de biserică la începutul secolului XX.

Mie îmi place atmosfera din oraş, chiar dacă aspectul comercial este din ce în ce mai pregnant, îmi place agitaţia veselă din preajma Crăciunului. Se decorează ferestrele şi grădinile, la radio se dau cântece de Crăciun, lumea este preocupată de cadouri, din toate casele, dar şi din toate brutăriile şi cofetăriile, se simt miresmele îmbietoare ale fursecurilor de Crăciun. Într-un cuvânt, oraşul se colorează mai intens şi zumzăie ca un stup de albine !

Obiceiul expunerii, ca un fel de candelabru, sau ca un decor, pe masa de sufragerie, a aşa-numitelor coroane de Advent, nu e foarte vechi. Teologul german Johann Hinrich Wichtern, un protestant, a fost acela care, în anul 1839, a montat, în Hamburg, într-un azil pentru săraci, orfani şi bătrâni, un candelabru cu 23 de lumânări, 19 roşii, pentru zilele săptămânii, şi 4 albe, pentru duminici, încât copiii puteau urmări, cu mai mare uşurinţă, trecerea zilelor până la Crăciun. Cu timpul, obiceiul, în forma lui actuală –coroana cu 4 lumânări – , s-a răspândit şi în lumea catolică.

Tot acum li se dăruiesc celor dragi, dar mai ales copiilor, calendare de Advent, cu 24 de gemuleţe. În spatele fiecărui gemuleţ se ascunde o mică surpriză, de cele mai multe ori, dulce… Această deprindere este puternic susţinută de comerţ, pentru că aduce un profit…consistent.”

Iată ce ne spune un alt cititor, din Austria de aceasă dată:

Locuiesc de ceva timp în Austria şi văzând pe InfoCS ştirea despre sărbătoarea catolicilor legată de coroniţa de Advent şi cu cele 4 lumânări, am întrebat pe ,,otata” al meu cum stau lucrurile în această privință. Iată ce am aflat ,,direct de la sursă” fiindcă otata le știe pe toate fiindcă are ani mulți în spate. Nu are foarte mare importanţă culoarea lumânărilor, ci doar să se aprindă în fiecare duminică până de crăciun -4 în total. Iar despre calendarele de Advent, pot să vă spun că am văzut prin magazinele de aici fel şi fel de calendare de advent. Poată o să zâmbiți, dar lucrurile sunt cât se poate de serioase și reale. Am văzut calendar de advent pentru vinuri ( pentru fiecare zi, până în 24 decembrie, câte un soi de vin), calendar de advent pentru parfumuri (în fiecare zi până în 24 decembrie câte un tip de parfum). Până şi calendar de advent pentru câini am văzut; în fiecare zi până în 24 decembrie, se poate alege alt tip de mâncare. Mai vreau să vă spun că cel mai mult mi-au plăcut calendarele de advent de la fel şi fel de ziare unde poţi să câştigi fel şi fel de premii în fiecare zi, prin tragere la sorţi.

Cei care cunosc obiceiurile tradiţionale ale catolicilor de rit apusean, ştiu faptul că în această perioadă ei îşi pun în casă o coroniţă din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roşie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în aşa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.

Acest obicei cu coroniţa de advent se regăseşte şi în multe case catolice din Banatul Montan, dar acest obicei cu coroniţa de advent, se regăseşte şi în multe case ale altor etnii din Banatul Montan, indiferent de religie.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii