Prăjitură cu cubulete din caise sau fructe şi aluat delicios de unt VIDEO

Este o reţetă delicioasă. Aluatul este foarte gustos şi are o textură inconfundabilă, fructele primesc o aromă deosebită, totul este perfect. De la gust şi până la aspect. Se poate face şi cu piersici, prune, afine sau…..portocale. N-am încercat cu mere, dar cred că merge.

Pentru o tavă zdravănă care să sature vreo 6 persoane, dar săturat nu glumă, avem nevoie de:

1,5 kg de caise sau orice fruct (în afara celor foarte apoase gen căpşuni, mure, etc). Se scot sâmburii şi se taie în cubuleţe potrivite
750 g faină de patiserie
250 g unt la temperatura camerei
400 g zahăr tos
6 ouă
2 + 2 = 4 pliculeţe zahăr vanilinat sau bourbon
1 praf de copt
un praf de sare
200 g smântână grasă

Într-un castron se mixează untul, zahărul, un praf de sare, praful de copt, două pliculeţe zahăr vanilinat şi cele 6 ouă. Se mixează bine, bine de tot până obţinem o crea onctuoasa.

Se opreşte mixerul şi adăugăm faina amestecând cu o spatulă. Legăm cu smântână – atât cât este nevoie – şi trebuie să obţinem un aluat semi moale, spre tare. 3/4 în aluat îl pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nivelez bine cu degetele, apoi pun cubuleţele de caise. Presar peste ele celelalte două pliculeţe de zahăr vanilinat. Din sfertul de aluat rămas, modelez beţişoare şi fac un grilaj peste caise.

Se coace cam 45- 50 de minute cu tava pe grilajul la mijlocul cuptorului, la 180 de grade. Trebuie să se rumenească bine, aluatul auriu şi caisele coapte bine. Se lasă la răcit şi se taie rece. Se pudreaza cu zahar pudra vanilinat sau vanilat. Spor la treabă şi poftă bună!

Comentarii

comentarii