Prefectul judeţului a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Măsuri dure împotriva piromanilor ce dau foc la vegetație VIDEO
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin (CJSU), în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurată astăzi, 29 martie 2022, la sediul Palatului administrativ.
CJSU Caraş-Severin a adoptat Hotărârea nr.32/29.03.2022 privind aprobarea Planului de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii la vegetație uscată și în fondul forestier, pe timpul desfășurării campaniei agricole de primăvară, la nivelul judeţului Caraş-Severin, precum şi Hotărârea nr.33/29.03.2022 privind reactualizarea listei centrelor de vaccinare de la nivelul județului Caraș-Severin.
Planul aprobat vizează măsurile necesare pentru prevenirea şi reducerea riscurilor de producere a incendiilor, de asigurare a condiţiilor pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora, precum şi de protecţie a bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
Specialiştii în domeniu atrag atenţia că arderea vegetației uscate are efecte negative asupra solului. Astfel, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge și microfauna folositoare de la suprafața solului. Din păcate însă, aceasta este cea mai întâlnită practică în activitățile de igienizare a terenurilor.
Prefectul judeţului Caraş-Severin s-a arătat îngrijorat de faptul că măsurile preventive stabilite anterior nu au avut efectul urmărit. Mai mult, având în vedere numărul crescut de arderi pentru stingerea cărora este necesară intervenţia pompierilor, practica incendierii terenurilor a luat amploare. Ioan Dragomir a solicitat instituţiilor implicate să intensifice comunicarea şi să colaboreze mai eficient atât pentru informarea cetăţenilor, cât şi pentru sancţionarea celor care încalcă prevederile stabilite de legislaţia în domeniu.
Hotărârea CJSU Caraș-Severin nr. 32, precum şi măsurile stabilite a fi îndeplinite de instituţiile cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii pot fi consultate accesând link-ul: https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/. În ceea ce priveşte activitatea de vaccinare împotriva COVID-19, având în vedere numărul tot mai mic de planificări pe platformele electronice şi numărul redus de persoane care se prezintă fie la centrele de vaccinare, fie la medicii de familie, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin rămân deschise, începând cu data de 1 aprilie 2022, centrele: Reşiţa – Sabin Păuţa 1, Băile Herculane, Caransebeș, Oravița şi Oțelu Roșu. Acestea vor avea un program de 6 ore/zi, orarul de funcţionare urmând să fie stabilit de fiecare centru în parte. Hotărârea CJSU Caraș-Severin nr. 33 poate fi consultată la acest link: https://cs.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/
Dacă stăm să ne gîndim bine, asta nu e nimic nou! Îmi aduc aminte, în copilărie, anii 70, permanent primăvara, ardeau pajijtile în jurul reşiţei, sus pe dealuri! De ce, nu ştiu nici în ziua de azi, de ce aceasta procedură tîmpită şi fără rost! E pur şi simplu un obicei prost „cu tradiţie” de pe vremea ceauşistă!