Premierul francez Valls: Creștinii din Orient sunt pe punctul de a fi eradicați. În Franţa studiul islamului e obligatoriu, creştinimsul facultativ

Primul ministru francez Manuel Valls a estimat vineri că creștinii din Orient sunt “pe punctul de a fi eradicați” și a cerut “oprirea exterminării” lor de către gruparea Statul Islamic, în special în Irak și Siria, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, să stabilim adevărul: creștinii din Orient — și acesta este de asemenea cazul altor minorități — sunt pe punctul de a fi eradicați în această regiune de acest terorism înfricoșător”, a declarat el la o ceremonie la Paris de comemorare a centenarului masacrelor asupra armenilor.

“Soarta lor a fost evocată în Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, la inițiativa Franței. Trebuie să oprim exterminarea condusă de Daech”, a insistat el, utilizând acronimul arab pentru gruparea Statul Islamic (SI).

Cel puțin 300.000 de creștini au fugit din Siria de la izbucnirea războiului în 2011 și au mai rămas doar aproximativ 400.000 de creștini în Irak, față de 1,4 milioane în 1987, amintește AFP.

Franța pare să fi învățat prea puțin sau aproape nimic din atacul de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, de la începutul anului. Noua reformă școlară prevede obligativitatea învățării lecțiilor de istorie a islamului, in timp ce istoria creștinismului rămâne facultativă.

Ministerul Instrucției Publice pregătește o reformă școlară pe care unii au definit-o deja filo-islamică, informează ziarul italian Il Giornale.

Noua reformă prevede, după cum relatează Le Figaro, o serie de ”elemente obligatorii” și facultative, care ar putea fi lăsate la ”latitudinea profesorilor”. În acest fel, subliniază ziarul francez, ”studierea islamului va fi obligatorie, in timp ce aceea a creștinismului medieval va fi facultativă”.

Obiectivul reformei propuse de guvern ar fi acela de a elimina tot ceea ce face parte din tradiția culturală și religioasă a Franței.

NapocaNews

Comentarii

comentarii