Presa cărășeană promovează ia românească și brâul bănățean VIDEO

Ia românească și brâul bănățean au fost, din nou, în centrul atenției la Reșița unde s-a desfășurat, aseară, cea de-a zecea ediție a manifestării „Presa cărășeană promovează ia românească și brâul bănățean”. La fel ca în fiecare an, evenimentul a reunit numeroși iubitori ai tradițiilor populare.

La Muzeul de Locomotive cu Abur din Reșița, în an jubiliar ,,REȘIȚA 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur în România”, organizatorii au pus în valoare două repere definitorii ale unității noastre naționale și locale – ia românească şi brâul bănățean.
Printr-un eveniment cultural de excepție ajuns la a IX-a ediție reșițenii au celebrat 150 de ani de la construcția primei locomotive cu abur de pe teritoriul actual al României. În anul 1872 – la uzinele din Reșița, s-a construit locomotiva Resicza.

 Pentru că toate dorurile noastre sunt eternizate în iile și cămășile românești- repere care transced timpul şi toată fala bănățeană este articulată în contratimpul jocului bănățean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.
 
La Muzeul de Locomotive cu Abur din Reșița, au fost prezenți câteva sute de participant din tot județul. Ținuta obligatorie a fost ia românească la femei și cămașa populară la bărbați. S-au făcut fotografii, s-au prezentat costumele, apoi, cu toții s-au prins în vârtejul dansului și au jucat brâul bănățean.
Acest eveniment are ca scop conștientizarea apartenenței la neamul românesc și demnitatea românească şi să arate lumii întregi că acolo trăiesc bănățeni care sunt buni ROMÂNI.


Evenimentul a fost inițiat acum 9 ani de o familie – Paula și Vasile Neamțu – jurnaliști din Reșița și an de an a crescut, a luam amploare.  
  
 După un scurt program artistic susținut individual de ansamblurile prezente, cu toții – cu mic, cu mare, s-au prins în brâul bănățean. Acesta este un dans popular specific Banatului.


Comentarii

comentarii

One thought on “Presa cărășeană promovează ia românească și brâul bănățean VIDEO

  1. Braul banatean … ???
    Pai braul banatean nu este decat o simpla plimbare.

Comments are closed.