Primăria Reşiţa ,,îşi ţine câinii acasă, în ograda proprie” , cu adevărat şi nu la figurat VIDEO

IMG_8956Primăria Reșița gestionează destul de bine situația câinilor fără stăpân din Reșița. Nu o spunem noi- o spun faptele și realitatea. Față de alte orașe, la Reşiţa, nu vezi haite de câini umblând printre blocuri sau nu eşti pus în situaţia de a pleca de acasă cu bâta după tine – aşa cum se întâmplă în alte localităţi. Serviciul de ecarisaj al Primăriei Reşiţa îşi face datoria atunci când este solicitat, dar nu poate fi omisă nici practica ,,iubitorilor de animale dintre blocuri”. Fiindcă trebuie să recunoaştem că aproape în fiecare cartier, există câte un mare asemenea iubitor de animale care strânge câinii vagabonzi din tot cartierul, îi hrăneşte şi-i aciuează pe lângă bloc, dar nu i-ar lua în casă, să le facă acte şi să devină cu adevărat stăpânul lor. Nu contează că potăile latră ziua şi noaptea, că bătrânii şi copiii sunt puşi în pericol. Un exemplu elocvent este cel de pe Aleea Felix – blocul 2 unde câţiva cetăţeni şi angajaţii unei companii de distribuire a presei, au strâns o adevărată ceată de câini pe care îi hrănesc şi le-au amenajat cuşti în spaţiul verde. În rest nu-i mai interesează gălăgia şi lătrăturile sau faptul că animalele sunt agresive cu trecătorii de pe alee. Nimeni nu ar vrea să fie în pielea angajaţilor de la ecarisaj. Bieţii oameni sunt luaţi la înjurături şi huiduieli şi nu de puţine ori, au fost gresaţi de cei ce sar să apere ,,câinele blocului”.

Şi nu în ultimul rând, mai trebuie spus lucrurilor pe nume în ceea ce priveşte ,,cadoul” făcut reşiţenilor de către alte localităţi. InfoCS a mai scris despre asta, am urmărit fenomenul şi ni s-a confirmat de locuitorii din preajma haldinei de gunoi din Dealul Lupacului.  Este cunoscut faptul că periodic, la marginea Reşiţei, vin adevărate transporturi de câini, mai exact, maşini din alte localităţi aduc câini prinşi de pe teritoriul lor. ,,Ne trezim cu adevărate haite de câini pe stradă. Ne trec peste grădini, prin garduri şi prin curţi şi merg toţi la haldină atraşi de mirosul de gunoi ca să caute mâncare” spune I.V. de pe strada Maria Terazia. ,,Să vedeţi cum latră şi cum aleargă cu groaza în ochi- că ţi-e frică să le ieşi în cale. Se vede că sunt flămânzi şi speriaţi. Şi toţi sunt câini mari, adulţi- nu căţelandri ca să spui că au fost fătaţi pe undeva şi acum şi-au mutat locul. Este clar că aceşti câini sunt aduşi de undeva până pe vreo un deal sau jos în vale la curbă şi apoi li se dă drumul. Prea apar câte 20-30 odată” spune şi K.F.

Iată ce spune municipalitatea legat de gestionarea acestei probleme: ,,Primăria Municipiului Reşiţa deţine un adăpost pentru câinii fără stăpân, situat pe Strada Lupacului, cu o capacitate de 350 de locuri.
În luna ianuarie 2013, prin H.C.L. Nr. 31/29.01.2013 s-a aprobat de către Consiliul Local un protocol de colaborare între Serviciul Public “Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local – Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire” şi asociaţia elveţiană  ,,WINGS OF CARE (WIOCA)” având ca obiectiv protecţia şi gestionarea câinilor fără stăpân. În cadrul acestui protocol, au fost executate lucrări de modernizare şi extindere a padocului (dotarea cabinetului veterinar cu aparatură modernă pentru intervenţii chirurgicale, tratamente) alături de desfăşurarea unor acţiuni de responsabilizare socială (campanii de adopţie).
De asemenea, au fost stabilite obligaţii clare pentru ambele părţi referitor la contribuţiile financiare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
La Atelierul Gestionarea câinilor fără stăpân îşi desfăşoară activitatea şase angajaţi. Programul de lucru este stabilit de către Serviciul Gospodărie Urbană şi Mediu pe baza constatărilor din teren şi a reclamaţiilor cetăţenilor. Activitatea de capturare se desfăşoară pe două schimburi.
Ţinând cont de numărul mare de câini fără stăpân, autoritatea publică locală are în vedere extinderea padocului precum şi o eventuală repunere în  funcţiune a adăpostului de la Minda, dacă situaţia o impune.
Sterilizarea câinilor fără stăpân reprezintă o prioritate pentru autoritatea publică locală. Până în prezent au fost sterilizaţi 50 de câini.
În vederea stopării înmulţirii câinilor fără stăpân pe raza municipiului Reşiţa, facem un apel la cetăţeni să sesizeze autorităţile, în cazul în care observă persoane care abandonează câini pe raza municipiului, la numerele de telefon: 0735 450 985 (Serviciul Public “Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local – Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire”) sau 0255 221 964 (Compartiment Relaţii cu publicul şi informare cetăţeni)”.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Reşiţa

Comentarii

comentarii

4 comentarii la „Primăria Reşiţa ,,îşi ţine câinii acasă, în ograda proprie” , cu adevărat şi nu la figurat VIDEO

  • 28 decembrie 2015 la 10:14
    Permalink

    Pe str.Randul1 nr 21 o haita de caini patruleaza se fugaresc si latra.Va rugam scapati ne de acest pericol.Multumim

  • 28 decembrie 2015 la 10:09
    Permalink

    Pe str.Randul1 nr21. patruleaza 12 caini care se fugaresc si latra .Va rugam sa ne scapati de pericolMultumim

Comentariile sunt închise.