Primul schimb de tineri Erasmus+ organizat de către Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a ajuns la final

Primul schimb de tineri Erasmus+ implementat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte a ajuns la final. Proiectul “You(th) for Youth” s-a încheiat miercuri, 8 noiembrie. La proiect au participat 45 de tineri cu vârste între 14 și 20 de ani din România și din Serbia.

         Proiectul și-a propus organizarea unui schimb de experiență între două organizații de tineret partenere – ATOR Banatul de Munte (România) și Centrul Artei Populare, Nicolinț (Serbia). Ambele organizații desfășoară activități culturale și de voluntariat cu tineri din comunitățile rurale, la nivelul zonelor în care activează – județul Caraș-Severin, respectiv Regiunea Autonomă Vojvodina din Serbia. Cei 45 de tineri participanți sunt voluntari în cadrul celor două organizații.

         Pe parcursul celor 7 zile pline de activități, tinerii au dezbătut subiecte de interes pentru cariera lor în voluntariat. Printre subiectele dezbătute în cadrul activităților, sesiunilor și atelierelor tematice se numără implicarea civică, importanța voluntariatului în mediul rural, organizarea și managementul unui centru informal de tineret, metode de reținere a tinerilor în cadrul centrelor de tineret, metode digitale de lucru cu tinerii, precum și comunicarea și marketing-ul în lucrul cu tinerii din mediul rural. De asemenea, tinerii au participat la o excursie tematică, vizitând două centre de tineret funcționale din zona Reșiței – Centrul de Tineret ”Sf. Ilie” Reșița-Montană și Centrul de Tineret ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom.

         Toate activitățile desfășurate au avut ca scop conștientizarea mai adâncă a importanței muncii de voluntariat a tinerilor din mediul rural, precum și dezvoltarea abilităților acestora de a înființa și gestiona noi centre de tineret în comunitățile rurale din care aceștia provin.

         Proiectul s-a bucurat și de prezența mai multor invitați speciali din diverse domenii, care au susținut sesiuni informative, interactive cu participanții, utilizând metode de educație non-formală. Printre invitați se numără: pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și formator acreditat, Georgiana Ciucur, psihoterapeut și formator acreditat, Cornelia Dunăreanu, jurnalist și director executiv al Banat Media, precum și Alina Dragomir, director de marketing al Express de Banat.

         Toate concluziile proiectului, adunate în cadrul sesiunilor acestui schimb de tineri, au fost notate și vor fi transformate într-un instrument care va fi făcut public în următoarea perioadă – e-Broșura cu activități și resurse de lucru cu tinerii din mediul rural. Acest instrument va deveni o resursă importantă în organizarea activității celor două organizații partenere participante la proiect, dar va fi diseminată și către alte organizații de tineret din regiune, pentru a putea fi folosită în contextual mai larg al muncii cu tinerii din România și Serbia.

         La festivitatea de încheiere a mobilității, tinerii participanți au primit și Certificatul Youthpass – instrument european de recunoaștere a abilităților dobândite de tineri – care atestă experiența lor personală dobândită în cadrul proiectului.

         În perioada următoare, toti tinerii participanți vor începe implementarea de activități cu tinerii din comunitățile rurale din care aceștia provin, urmând ca, până la finalul proiectului (martie 2024), mai multe centre informale de tineret să fie organizate în zonele în care cele două organizații de tineret își desfășoară activitatea.

         Pentru mai multe informații legate de acest proiect al ATOR Banatul de Munte, vă rugăm să ne contactați la ator.bm@yahoo.com sau 0784 983 382 (George Lăpădat, vicepreședinte).

Comentarii

comentarii