Principala cauză a accidentelor rutiere din județ – Viteza excesivă –

Principala cauză a accidentelor rutiere din județ. În primele 9 luni ale anului 2019, la nivelul județului nostru, au fost înregistrate 74 de accidente rutiere, în creștere cu un accident față de perioada de referință a anului trecut, produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, sub cele două forme: viteza neregulamentară și viteza neadaptată la condițiile de drum.

 

În perioada amintită, polițiștii au acționat în permanență pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere produse din această cauză, aplicând în jur de 15.000 de sancțiuni contravenționale conducătorilor auto care nu au respectat prevederile legale pe această linie.

 

Cele 74 de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, înregistrate în cele 9 luni, au fost soldate cu decesul a 6 persoane, la fel ca în primele 9 luni ale anului trecut, numărul persoanelor rănite scăzând de la 104 la 96.

 

În perioada analizată, alte cauze generatoare de accidente rutiere au fost nerespectarea distanței între vehicule, 29 de accidente, soldate cu o persoană decedată și alte 6 rănite grav, indisciplina bicicliștilor, 29 de accidente, soldate cu rănirea gravă a 11 persoane și indisciplina pietonală, 27 de accidente, soldate cu decesul a 7 persoane și rănirea gravă a altor 9.

 

În judeţul nostru, cel mai mare număr de accidente s-a înregistrat pe reţeaua de drumuri naţionale, apoi pe rețeaua stradală, cele mai multe producându-se în zilele de duminică, în intervalul orar 10.00 – 20.00.

 

De asemenea, în perioada analizată, s-au înregistrat 16 accidente rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

 

Având în vedere evoluţia situaţiei operative, pe parcursul celor 9 luni au fost luate mai multe măsuri de prevenire și combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, polițiștii rutieri organizând 1.210 acțiuni preventive, 840 cu efective proprii şi 370 împreună cu alte formațiuni de poliție sau în colaborare cu alte instituții.

 

Principala cauză a accidentelor rutiere din județ. Cele mai multe dintre acestea au fost organizate pe linia prevenirii și combaterii încălcării regimului legal de viteză: 274, conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice: 262, privind depăşirile neregulamentare: 172, utilizării centurilor de siguranță sau a altor dispozitive de retenție: 135, legalității transportului public de persoane: 108, indisciplinei pietonale: 66, neacordării priorităţii de trecere pietonilor: 66, utilizării telefonului mobil: 43, privind starea tehnică a vehiculelor: 33.

 

În plan preventiv, pe lângă desfăşurarea unor activităţi de informare şi educaţie rutieră, polițiștii au procedat la executarea de activități comune cu administratorii de drum în vederea menținerii stării de viabilitate a căilor de comunicație.

De asemenea, s-au efectuat revizii comune vizând starea rețelei de drumuri naționale și s-a acționat pentru remedierea, de către factorii responsabili, a deficiențelelor constatate.

În plan coercitiv­, polițiștii rutieri au fost efectuat activităţi de cercetare penală cu privire la 602 infracțiuni constatate, dintre care 120 de infracțiuni de conducere a unui vehicul   fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei și 143 de infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Principala cauză a accidentelor rutiere din județ. De asemenea, în aceeași perioadă, polițiștii din cadrul formațiunilor de poliție rutieră au aplicat pentru neregulile constatate, aproape 25.000 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată și 382 de sancțiuni contravenționale în conformitate cu alte acte normative în vigoare.

 

Totodată, ca măsură complementară, au fost reţinute în vederea suspendării 1.793 permise de conducere, cele mai multe – 831 pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și au fost retrase 336 certificate de înmatriculare.

 

Sfaturi preventive în vederea reducerii riscului implicării în evenimente rutiere:

Poliţiștii atrag atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

 

Poliţiştii le recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană.

 

De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

 

Înainte de a pleca la drum, verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a frânei de serviciu, a celei de mână, a instalaţiilor de iluminare-semnalizare! Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor!

 

Discuţiile intense în timpul conducerii autovehiculului sau vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia în momente vitale.

 

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!

 

Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

 

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident.

 

Principala cauză a accidentelor rutiere din județ. VIAȚA ESTE NEPREȚUITĂ – ACORDAȚI-I PRIORITATE!

Comentarii

comentarii

Un comentariu la „Principala cauză a accidentelor rutiere din județ – Viteza excesivă –

  • 6 noiembrie 2019 la 21:29
    Permalink

    Da bă asistatule! Măcar ei muncesc cinstit si au văzut o autostradă! Tu in gaura unde stai te bucuri că ți-a zis licuricea că asfaltează 2 km pe lângă bordeiul tău! Că autostradă vezi doar in promisiunile pesedeului din pliantul pe care-l primești când te duci să iei ajutorul social!

Comentariile sunt închise.