Problemele persistă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Caraş-Severin

Deşi mai mult ca oricând au fost mediatizate campanile de donare de sânge organizate în municipiu dar şi în judeţ, la Centrul de Transfuzie Sanguină problemele persistă.
La ultima şedinţă a Colegiului Prefectural al judeţului Caraş-Severin s-au adus în discuţie problemele acestui centru.
Comparativ cu semestrul I al anului trecut, activitatea de colecta de sânge a scăzut cu 9% în 2014. De asemenea pentru conservarea şi stocarea sângelui Centru are nevoie de achiziţionarea unui frigider tip bancă de sânge. O altă problemă ar fi şi numărul insuficient de congelatoare speciale cu temperatură de -30 de grade pentru a se putea securiza plasma congelată.
Şi deficitul de personal este o problemă pentru Centrul de Transfuzie Sanguină. Este nevoie de un medic de laborator şi un biolog. Postul de medic a fost chiar publicat într-o revistă de specialitate dar nu s-a prezentat nimeni la concurs.
Pentru zilele în care echipa de colecta mobila se deplasează în teren instituţia are un contract de prestări servicii cu un medic de medicină generală care efectuează consultaţii la sediul Centrului.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Neaga Rodica, a menţionat că şi-ar dori o mai bună colaborare cu administraţia locală a oraşelor şi comunelor din judeţ în vederea organizării unor acţiuni de donare de sânge şi sprijin în găsirea unei locaţii adecvate pentru asta. De asemenea, e necesară şi o mai bună colaborare cu spitalele din judeţ pentru promovarea donării de sânge în rândul aparţinătorilor. Familiile pacienţilor care necesită transfuzie de sânge pot dona sânge sau să aducă potenţiali donatori.
Statistica instituţiei arată că în primul semestru al acestui an au venit să doneze sânge un număr de 3021 de persoane, adică 9,58/1000 de locuitori.

Comentarii

comentarii